Inleiding, bedoeling van dit subforum

Discussie over verschillende vormen van oecumene.
Gespreksleider: Wim Nusselder
Forumregels
Dit is een speciaal gedeelte van het forum voor Oecumene.
Zie voor een uitleg:

http://forum.geloofsgesprek.nl/viewtopi ... t=95#p1182
Gesloten
Gebruikersavatar
Wim Nusselder
Gespreksleider Gedeelte Oecumene
Berichten: 3816
Lid geworden op: 03 mar 2013, 18:13
Man/Vrouw: M
Locatie: Den Haag, tel. 06-24184801
Contacteer:

Inleiding, bedoeling van dit subforum

Bericht door Wim Nusselder »

Voor wie de Nederlandse kerkgeschiedenis een beetje kent verwijst “Nationale Synode” in de eerste plaats naar de laatste besluitvormende vergadering van de toen nog verenigde protestantse kerk in Nederland, in 1618-1619 in Dordrecht.
Op 10 en 11 december 2010 organiseerde een initiatiefgroep van christenen uit 8 verschillende kerken de eerste moderne “Nationale Synode” met deelnemers uit 52 verschillende kerkgenootschappen...
Dit in de hoop dat het protestantisme in Nederland 4 eeuwen na die laatste historische Nationale Synode in staat zal zijn die beschamende versplintering te boven te komen.
Op 25 en 26 oktober 2013 volgde een tweede bijeenkomst en ook voor 5 november 2016 staat er weer een gepland.

De stuurgroep van de Nationale Synode hoopt op samenwerking/federatievorming/verbondsvorming die gezamenlijk naar buiten treden mogelijk maakt in 2019.
Een ander belangrijk aspect van het Nationale Synode initiatief is het ‘geloofsgesprek’ tussen gewone gelovigen.
Geloofsgesprekken vinden plaats in zo divers mogelijk samengestelde groepen deelnemers over de vraag wat het voor je betekent om te geloven.
Uitwisseling, evt. verhelderingsvragen, geen discussie.

De geloofsgespreksmethodiek is afgeleid van de rondes om 'geloof te delen' aan het begin van bijeenkomsten van het Global Christian Forum, een overlegorgaan van kerkleiders vergelijkbaar met de Wereldraad van Kerken, maar dan breder.
Het Global Christian Forum had zich daarbij op haar beurt laten inspireren door de individuele ´geloofsgetuigenissen´ in de liturgie van Pinksterkerken.
Er functioneert ook een Nederlands Christelijk Forum dat retraites organiseert voor Nederlandse kerkleiders.
De Nationale Synode is een zelfstandige rechtspersoon, met een stichtingsbestuur, een stuurgroep en een raad van advies.
Voor de geloofsgesprekken wordt samengewerkt met de Stichting Geloofsgesprekken.

De Nationale Synode helpt ook bij het organiseren van geloofsgesprekken bij mensen thuis.
Op www.nationalesynode.nl/geloofsgesprekken kun je je eigen huiskamer letterlijk ‘op de kaart zetten’ en kunnen anderen zich aanmelden voor de geloofsgesprekken die je organiseert.
Je vindt daar ook meer informatie over hoe je zo’n geloofsgesprek kunt organiseren, hoe het zou kunnen verlopen en een folder die je kunt gebruiken om anderen in je buurt te informeren.

De Nationale Synode hecht grote waarde aan ‘oecumene van onderop’ alias ‘DoeHetZelf-oecumene’.
‘Oecumene van onderop’ versterkt ´oecumene van de kerkleiders´ en is misschien zelfs essentieel om die vaart te geven.
Geloofsgesprek tussen christenen die hun geloof verschillend beleven, invullen en vormgeven vormt het draagvlak voor de ene Kerk uit de apostolische geloofsbelijdenis.
Geloofsgesprek maakt mogelijk dat verschillende soorten christenen elkaar gaan zien als aanvullend, als verschillende delen van één lichaam, die niet allemaal hetzelfde hoeven te geloven op dezelfde manier, omdat ze een verschillende functie hebben gekregen in de wereld.

Ik was zelf al sinds eind 2010 actief op het GKv-forum.
De aankondiging van de stopzetting daarvan drukte de werkgroep geloofsgesprekken van de Nationale Synode met de neus op het feit dat er op internet al heel wat geloofsgesprek plaatsvindt tussen christenen uit verschillende kerken en ... dat één van de meest actieve platforms daarvoor zou verdwijnen.
We zijn dan ook heel blij met deze voortzetting onder deze naam en ... met de uitnodiging van eerste eigenaar Riemer om invulling te geven aan eigen subforums.
We willen dat gebruiken om jullie te informeren over de activiteiten van de Nationale Synode en hopen op feedback of zelfs discussie.
In dit subforum is discussie mogelijk over de verschillende vormen van oecumene en over de inspanningen van verschillende kerken en oecumenische organisaties om vorm en inhoud te geven aan de ene Kerk.
In het subforum Christendom en samenleving is discussie mogelijk over 'oecumene' opgevat als 'samenwerken aan de samenleving, aan ons gezamenlijke huis (oikos)'.
Het subforum Geloof delen fungeert als onze 'huiskamer' waar op een zo veilig mogelijk manier (alleen zichtbaar voor ingelogden) onze geloofsbeleving en geloofspraktijk met elkaar kunnen delen en waar we niet in discussie gaan over de inhoud van ons geloof.

Ik voel mij als coördinator geloofsgesprekken van de Nationale Synode, alias beheerder van die subwebsite /geloofsgesprekken, speciaal verantwoordelijk voor het -waar nodig- in goede banen leiden van gesprek en discussie in deze eigen subforums.
In de rest van het forum participeer ik als gewoon forumlid.
De Nationale Synode is geen mede-eigenaar van dit forum, wil dat ook niet zijn en voegt zich dus naar de regels die in het forum als geheel gelden.
Waar nodig worden die algemene forumregels gespecificeerd en ingevuld, met name voor die 'digitale huiskamer' "Geloof delen".

Met v&Vriendengroet,

Wim Nusselder
coördinator en subwebsitebeheerder geloofsgesprekken
telefoon 06-24184801

laatst geactualiseerd 16/6/16 WN

Gebruikersavatar
Wim Nusselder
Gespreksleider Gedeelte Oecumene
Berichten: 3816
Lid geworden op: 03 mar 2013, 18:13
Man/Vrouw: M
Locatie: Den Haag, tel. 06-24184801
Contacteer:

Re: Inleiding, bedoeling van dit subforum

Bericht door Wim Nusselder »

Op 29 mei 2019 vond de slotbijeenkomst van de Nationale Synode plaats.
De Stichting Nationale Synode laat het aan de kerken die daar een 'verklaring van verbondenheid' hebben ondertekend over om daar inhoud aan te geven.
Daarmee eindigt ook de link tussen de Stichting en dit forum.
Dit gedeelte van het forum en de subforums zijn dus nu ontdaan van verwijzingen naar de Nationale Synode en gaan verder als subforums die betrekking hebben op verschillende aspecten van oecumene.

Gesloten