Pagina 1 van 2

Bijbellezen

Geplaatst: 20 mei 2020, 10:45
door Peter79
Welke plaats heeft het lezen van de Bijbel nu in je leven? En welke plaats had het vroeger?
Op welke manieren heb je de Bijbel leren lezen en begrijpen?
Gebruik je er commentaren bij om de teksten beter te begrijpen?


Ik zal de aftrap doen.
In ons gezin werd vroeger de Bijbel van kaft tot kaft gelezen, drie maal per dag, inclusief geslachtsregisters. Ondanks de hoge leesfrequentie kwamen we niet in één jaar door de hele Bijbel heen, of het binnen twee jaar lukte, durf ik niet te zeggen. Daarnaast ging de Bijbel twee keer per zondag open in de kerk en hadden we in de tijd van de middelbare school wekelijks een uur catechisatie en tweewekelijks een uur jeugdvereniging met de nodige voorbereiding. Verder werd op het christelijk onderwijs de schooldag geopend met het lezen uit de Bijbel. Als middelbare scholier las ik zelf 's avonds uit de Bijbel met een vragenlijstje om me te helpen bij het lezen van de teksten.

Zo veel als de Bijbel toen gelezen werd, zo weinig is het in mijn leven nu. Het zijn met name kinderbijbels die nu bij het eten gelezen worden en vanwege de beperkte dikte van de Bijbels lezen we alle verhalen heel vaak, maar meestal alleen bij de avondmaaltijd. Forumtijd is mijn bijbeltijd geworden. En dat is toch anders. De rust om tot mezelf te komen, mis ik vaak. Een deel van die rust heb ik wel als ik op pad ben om vogels te tellen of als ik in de tuin werk. Maar ook in die gevallen is er een focus, waardoor er van rust niet helemaal sprake is. Bill Hybels schreef een boekje: "te druk om niet te bidden". Juist als het druk is, zou je ook de tijd moeten nemen in de binnenkamer.

De eenvoudige lezing van de Bijbel heb ik meegekregen, maar me ook eigen gemaakt door voor mezelf te lezen. Dat was discipline, zeker omdat ik bij Genesis begon en op een gegeven moment ergens in Leviticus de leesbaarheid afneemt. Ik had bij het lezen een vragenlijstje met vragen waarin onderscheid gemaakt werd tussen vragen als: "wat staat er" en "wat vind ik zelf". In confrontatie met anderen moet je je echt een mening vormen, zoals op de jeugdvereniging. Een van de bruikbare commentaren was toen de "Korte Verklaring". In de omgeving waarin ik opgroeide, waren veel verklaringen in omloop waarin predikant x zijn bijbeluitleg en zijn eigen geloof door elkaar liet lopen. Ik las ze wel, maar ben daardoor wel kritisch geworden in wat ik zelf aanschaf. Er zijn genoeg verklaringen die wetenschappelijk door de beugel kunnen, als je ze maar weet te vinden. Momenteel gebruik ik vaak Biblehub (internet) om snel verschillende verklaringen van een tekst te kunnen achterhalen.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 21 mei 2020, 09:55
door Piebe Paulusma
Zelfs de geslachtsregisters werden gelezen bij jullie thuis? Oké lol!

Bij ons werd aanvankelijk de Kinderbijbel na de warme maaltijd gelezen maar die verdween al spoedig in de kast toen we kabeltelevisie kregen. Voordat ik zelf begon met Bijbelstudie kende ik alleen de Thora en de vier evangeliën. Het enige dat ik had geleerd op protestante basisschool is dat niet-joden tweederangs burgers zijn in het koninkrijk Gods. Want zij zijn uitverkoren en wij zijn dat niet! Elke dag herhaalde de meester dit.

Pas toen ik zelf de brieven van Paulus begon te lezen begon ik wat van het christendom te snappen en kwam ik tot andere inzichten waarmee ik de lachers niet bepaald op de hand kreeg. De vragen werden lastiger en de dominee begon me maar een vervelende klier te vinden.

Door Bijbellezen ben ik vervreemd van wat Peda noemt het mainstream christendom.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 21 mei 2020, 10:18
door Snelheid
Bijbel lezen,Als je het goed wil doen zo dat je echt heel de Bijbel /Heilige Schrift door komt lees dan de voor geschreven lezingen elke dag heeft zijn eigen lezingen elke Zondag en Hoogfeest en Heiligendag heeft zijn eigen lezingen. Zo ook de Getijdendiensten.
Het is in gedeeld in jaren het jaar A B en C ,nu zit men in het jaar A.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 21 mei 2020, 17:17
door dingo
Herkenbaar beeld Peter79. Zelfs Hooglied werd niet overgeslagen bij het bijbellezen na de warme maaltijd.
Wij lezen nu meestal de bijbel aan de hand van zo'n dagboekje. Dat vind ik persoonlijk ook niet alles want zo'n schrijver heeft uiteraard niet elke dag hoogtepunten in zijn keuze en uitleg. Maar het dagelijks lezen is wel een goede gewoonte zeker als je af en toe van vertaling wisselt zodat de tekst weer fris is.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 21 mei 2020, 17:34
door pyro
Het enige wat mij nog bijstaat van het bijbellezen toen ik klein was, dat vader Genesis 25:16 voorlas: "Toen zeide Esau tot Jakob: Laat mij toch slokken van dat rode, dat rode daar !"
En daarna een bord lekkere tomatensoep, natuurlijk :kiss1:

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 21 mei 2020, 19:56
door Jerommel
Ik hou niet van lezen.
Zowel fysiek als mentaal niet.
Ik lees dus ook te weinig Bijbel.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 21 mei 2020, 20:21
door Piebe Paulusma
Jerommel schreef: 21 mei 2020, 19:56 Ik hou niet van lezen.
Zowel fysiek als mentaal niet.
Ik lees dus ook te weinig Bijbel.
Zei een oude forumrot! :D

Je leest mij toch wel? :lol:

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 21 mei 2020, 20:26
door Jerommel
Piebe Paulusma schreef: 21 mei 2020, 20:21
Jerommel schreef: 21 mei 2020, 19:56 Ik hou niet van lezen.
Zowel fysiek als mentaal niet.
Ik lees dus ook te weinig Bijbel.
Zei een oude forumrot! :D

Je leest mij toch wel? :lol:
Forumberichten lees ik wel hoor. ;)
Lange lappen tekst is waar ik moeite mee heb.
Ik blow dan wel sind een paar jaar niet meer, maar mijn aandachtsspanne is nog steeds vrij kort...
Maar dat is het eigenlijk altijd al geweest..

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 13:11
door peda
Bij mij thuis werd nooit in de bijbel gelezen. Ik zat wel op de school met de bijbel, maar behalve zondag als huiswerk een vers uit het hoofd leren, kan ik mij van bijbel les op school niets meer herinneren. Ik beschikte thuis wel over een rijkelijk {niet-toegestaan woord} kinderbijbel, waarin ik met groot genoegen "" spannende "" verhalen las. Op eigen tempo en nooit gedwongen, misschien de reden dat ik niet negatief tegenover geloof sta en aan goede theologie ( dieper nadenken over de interpretatie van de verzen ) de nodige aandacht besteed ( literatuur studie ).

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 13:16
door Peter79
Piebe Paulusma schreef: 21 mei 2020, 09:55 Zelfs de geslachtsregisters werden gelezen bij jullie thuis? Oké lol!

Bij ons werd aanvankelijk de Kinderbijbel na de warme maaltijd gelezen maar die verdween al spoedig in de kast toen we kabeltelevisie kregen. Voordat ik zelf begon met Bijbelstudie kende ik alleen de Thora en de vier evangeliën.
Zou je daar eens over willen vertellen? Ik heb nog nooit van die combi gehoord (een combi NT+ Psalmen wel in de vorm van een hotelbijbel).
De kinderbijbel behandelde toch wel meer dan alleen de Thora?
Het enige dat ik had geleerd op protestante basisschool is dat niet-joden tweederangs burgers zijn in het koninkrijk Gods. Want zij zijn uitverkoren en wij zijn dat niet! Elke dag herhaalde de meester dit.
Dat klinkt als de visie van Eric Jan. Heb je je hele leven al in de wouden gewoond? Dat is een uitloper van de Bible belt, zware opvattingen dus.
Pas toen ik zelf de brieven van Paulus begon te lezen begon ik wat van het christendom te snappen en kwam ik tot andere inzichten waarmee ik de lachers niet bepaald op de hand kreeg. De vragen werden lastiger en de dominee begon me maar een vervelende klier te vinden.

Door Bijbellezen ben ik vervreemd van wat Peda noemt het mainstream christendom.
Hoe kwam je erbij om zelf de brieven te lezen? Waren er mensen die dat stimuleerden?

Voor mij is het zelf lezen van de brieven ook essentieel geweest, vooral de Romeinenbrief.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 13:27
door peda
Ik ben door literatuur studie er eigenlijk achter gekomen dat een bijbel tekst ( in samenhang met andere teksten ) tot een totaal andere theologische ( onderbouwde ) interpretatie en dus boodschap kan leiden. Dat heeft enerzijds mijn belangstelling voor brede theologie steeds verder verhoogd, maar anderzijds ben ik o.m. steeds verder opgerukt naar het agnosticisme. Ik heb van huis uit nooit een geloofs -basis- fundament meegekregen en was dus quasi niet "'voor-gevormd"".

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 13:41
door Snelheid
Wat ook in aanmerking moet worden genomen wie leest de Bijbel en hoe gebruikt met de Bijbel beter gezegd de Heilige Schriftuur.Een protestant en Katholiek een Oosters Orthodox zo niet een Anglicaan of Lutheraan zo ook de Oud Katholieken.Dus in de Christenheid wordt de Bijbel gelezen naar de traditie in geordend verband.Bij het protestantisme van de calvijnse richting is alles vrij, en dat is als je de Heilige Schrift goed wel doorgronden niet zo goed altijd in geordend verband met de drie lezingen die verband met elkaar houden.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 13:52
door peda
In het protestantisme zie ik alleen de "' vrijzinnigen "" alle kanten uitwaaien. De rechts- en midden -orthodoxie vinden hun thuishaven ( in mijn optiek ) wel degelijk bij een stevige gemeentelijk gerichte gelijkvormigheid. Dat het verschil tussen Protestanten en bijvoorbeeld de RK Kerk groot is, is duidelijk, omdat de bemiddelende rol van de Kerk bij de Heilsverkrijging in het protestantisme geheel anders wordt gezien. De functie van de beroepsgelovigen ( de vertegenwoordigers van Christus op aarde ) , de meeste sacramenten ( zoals biecht en wijding) , de Maria devotie, Apostolische Successie, worden groot geschreven in de RK Kerk, maar hebben geen waarde in het Protestantisme. Ook in de visie op "' wedergeboren zijn "' alsmede de betekenis van het handelen naast geloof ( sole fides ) , is er fors verschil

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 14:10
door Snelheid
peda schreef: 22 mei 2020, 13:52 In het protestantisme zie ik alleen de "' vrijzinnigen "" alle kanten uitwaaien. De rechts- en midden -orthodoxie vinden hun thuishaven ( in mijn optiek ) wel degelijk bij een stevige gemeentelijk gerichte gelijkvormigheid. Dat het verschil tussen Protestanten en bijvoorbeeld de RK Kerk groot is, is duidelijk, omdat de bemiddelende rol van de Kerk bij de Heilsverkrijging in het protestantisme geheel anders wordt gezien. De functie van de beroepsgelovigen ( de vertegenwoordigers van Christus op aarde ) , de meeste sacramenten ( zoals biecht en wijding) , de Maria devotie, Apostolische Successie, worden groot geschreven in de rK Kerk, maar hebben geen waarde in het Protestantisme.
De rechts en midden orthodoxie protestants houden zich niet aan een leesrooster of zo ook niet aan het kerkelijk jaar,behoudens waar ze niet om heen kunnen de gelijk vorming is meer hun orde van dienst maar niet in geordend bijbellezen op een leesrooster.

Maria Devotie is niks mis mee maar wel de doorgeslagen Maria Devotie ,zouden wij zeggen mag het een onsje minder.
De Apostolische Successie en daarin staande zijn de Katholieken, Oud Katholieken, Oosters Orthodoxen, Anglicanen gedeeltelijk(volgens de Katholieken ) Lutherse Kerk Zweden, en het gtooste deel van de Autocefale Katholieke kerken.
Met namen bij de Calvinisten is dat allemaal niet zo ook niet de 7 Heilige Sacramenten.Het Calvinisme is toch een deel wat toch ook ver af staat van de kerken die wel in de Reformatie staan Anglicana en Lutherana.

Dit alles heeft grote invloed op hoe men de Bij bel leest en gebruikt.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 14:13
door peda
Ik vind het zelve ook interessant en benader het niet vanuit de visie juist of niet juist, eerder spreekt het mij meer of minder aan. Dat de Anglicanen dichter bij de RK Kerk staan als de Lutherse Kerk is ook duidelijk vanuit de geschiedenis.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 15:47
door Piebe Paulusma
Peter79 schreef: 22 mei 2020, 13:16
Piebe Paulusma schreef: 21 mei 2020, 09:55 Zelfs de geslachtsregisters werden gelezen bij jullie thuis? Oké lol!

Bij ons werd aanvankelijk de Kinderbijbel na de warme maaltijd gelezen maar die verdween al spoedig in de kast toen we kabeltelevisie kregen. Voordat ik zelf begon met Bijbelstudie kende ik alleen de Thora en de vier evangeliën.
Zou je daar eens over willen vertellen? Ik heb nog nooit van die combi gehoord (een combi NT+ Psalmen wel in de vorm van een hotelbijbel).
De kinderbijbel behandelde toch wel meer dan alleen de Thora?
Het enige dat ik had geleerd op protestante basisschool is dat niet-joden tweederangs burgers zijn in het koninkrijk Gods. Want zij zijn uitverkoren en wij zijn dat niet! Elke dag herhaalde de meester dit.
Dat klinkt als de visie van Eric Jan. Heb je je hele leven al in de wouden gewoond? Dat is een uitloper van de Bible belt, zware opvattingen dus.
Klopt, ik woon hier al heel mijn leven en ben doordrenkt met zondebesef. Het woord zonde komt hier nog altijd extreem vaak voor, alhoewel Burgum net buiten de Biiblebelt ligt en behoorlijk geseculariseerd is zijn de invloeden sterk aanwezig. In feite hebben we hier een soort cultuur protestantisme gekregen wat je kan praktiseren zonder te geloven.
Peter79 schreef: 22 mei 2020, 13:16
Pas toen ik zelf de brieven van Paulus begon te lezen begon ik wat van het christendom te snappen en kwam ik tot andere inzichten waarmee ik de lachers niet bepaald op de hand kreeg. De vragen werden lastiger en de dominee begon me maar een vervelende klier te vinden.

Door Bijbellezen ben ik vervreemd van wat Peda noemt het mainstream christendom.
Hoe kwam je erbij om zelf de brieven te lezen? Waren er mensen die dat stimuleerden?

Voor mij is het zelf lezen van de brieven ook essentieel geweest, vooral de Romeinenbrief.
Ik ben daar niet in gestimuleerd nee, het was meer een worsteling met de traditionele opvatting van de wederkomst die me indirect aanspoorde zelf op zoek te gaan. Steeds weer voelde ik me met een kluitje in het riet gestuurd zodat ik besloot maar niets meer te vragen en zelf op onderzoek te gaan. En hoewel daardoor de eenzaamheid is vermeerderd, ben ik blij met de gegeven inzichten!

De andere vraag kom ik misschien nog op terug, maar het moet wel een beetje leesbaar blijven. :)

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 15:52
door Piebe Paulusma
peda schreef: 22 mei 2020, 13:27 Ik ben door literatuur studie er eigenlijk achter gekomen dat een bijbel tekst ( in samenhang met andere teksten ) tot een totaal andere theologische ( onderbouwde ) interpretatie en dus boodschap kan leiden. Dat heeft enerzijds mijn belangstelling voor brede theologie steeds verder verhoogd, maar anderzijds ben ik o.m. steeds verder opgerukt naar het agnosticisme. Ik heb van huis uit nooit een geloofs -basis- fundament meegekregen en was dus quasi niet "'voor-gevormd"".
Bij ons thuis werd er zo losjes mee omgegaan dat ik ook geen vaste basis heb meegekregen. Het maakte mijn ouders niet uit, al was ik orthodox joods geworden hadden ze het wel prima gevonden volgens mij. Noem het een stukje desinteresse, want zo kwam het wel op mij over. Echter liet het christelijke vraagstuk me niet los en ik ben niet iemand die zijn kop maar in het zand steekt en het probleem voor zich uitschuift. Want in deze is uitstel geen afstel. Derhalve heb ik een keus gemaakt en gekozen goud van Christus te kopen. Mocht ik er naast zitten en mijn aandelen kelderen, dan zal Allah flink pissig op me zijn, of Jahweh. Wellicht zal satan dan blij zijn!

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 22 mei 2020, 19:30
door Snelheid
Piebe Paulusma schreef: 22 mei 2020, 15:52
peda schreef: 22 mei 2020, 13:27 Ik ben door literatuur studie er eigenlijk achter gekomen dat een bijbel tekst ( in samenhang met andere teksten ) tot een totaal andere theologische ( onderbouwde ) interpretatie en dus boodschap kan leiden. Dat heeft enerzijds mijn belangstelling voor brede theologie steeds verder verhoogd, maar anderzijds ben ik o.m. steeds verder opgerukt naar het agnosticisme. Ik heb van huis uit nooit een geloofs -basis- fundament meegekregen en was dus quasi niet "'voor-gevormd"".
Bij ons thuis werd er zo losjes mee omgegaan dat ik ook geen vaste basis heb meegekregen. Het maakte mijn ouders niet uit, al was ik orthodox joods geworden hadden ze het wel prima gevonden volgens mij. Noem het een stukje desinteresse, want zo kwam het wel op mij over. Echter liet het christelijke vraagstuk me niet los en ik ben niet iemand die zijn kop maar in het zand steekt en het probleem voor zich uitschuift. Want in deze is uitstel geen afstel. Derhalve heb ik een keus gemaakt en gekozen goud van Christus te kopen. Mocht ik er naast zitten en mijn aandelen kelderen, dan zal Allah flink pissig op me zijn, of Jahweh. Wellicht zal satan dan blij zijn!
Ach satan die doet mee voor spek en bonen heeft al verloren.Goud kopen bij Jezus de Christus is niet zo gek.Allen die op Mij zijn Geloof bouwt zal niet beschaamd uit komen.Een heerlijk vooruit zicht.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 23 mei 2020, 00:42
door Piebe Paulusma
Snelheid schreef: 22 mei 2020, 19:30 Goud kopen bij Jezus de Christus is niet zo gek.
Dat doet me deugd want ik kan ook niet meer terug.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 23 mei 2020, 21:57
door Gaitema
Jezus in Heer! Het Woord van God! Wat ik ook ij de bijbel lees. Door het te lezen, krijg ik geestelijk voedsel tot me. Het brood des levens. Door Hem aan te nemen gaat zijn Geest in mij werken, het zijn van het nieuwe verbond.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 23 mei 2020, 22:10
door Piebe Paulusma
Gaitema schreef: 23 mei 2020, 21:57 Jezus in Heer! Het Woord van God! Wat ik ook ij de bijbel lees. Door het te lezen, krijg ik geestelijk voedsel tot me. Het brood des levens. Door Hem aan te nemen gaat zijn Geest in mij werken, het zijn van het nieuwe verbond.
Ik neem aan dat je niet hoeft aan te nemen wat je hebt aangenomen! Voor ons is het nieuwe verbond een gebod dat was vanaf het begin. Want iets wordt pas nieuw als het vorige oud is. En hiervoor hadden wij geen verbond.

Leuk dat je er weer bent! :flower1:

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 23 mei 2020, 22:14
door Snelheid
Gaitema schreef: 23 mei 2020, 21:57 Jezus in Heer! Het Woord van God! Wat ik ook ij de bijbel lees. Door het te lezen, krijg ik geestelijk voedsel tot me. Het brood des levens. Door Hem aan te nemen gaat zijn Geest in mij werken, het zijn van het nieuwe verbond.
Ben je er weer en nou niet meer kwaad weg lopen he,laat je niet vangen :thumb1: :flower1:

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 23 mei 2020, 22:21
door Jerommel
Gaitema schreef: 23 mei 2020, 21:57 Jezus in Heer! Het Woord van God! Wat ik ook ij de bijbel lees. Door het te lezen, krijg ik geestelijk voedsel tot me. Het brood des levens. Door Hem aan te nemen gaat zijn Geest in mij werken, het zijn van het nieuwe verbond.
Hee, welkom terug ! :thumb1: :flower1:

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 23 mei 2020, 22:27
door Gaitema
Snelheid schreef: 23 mei 2020, 22:14
Gaitema schreef: 23 mei 2020, 21:57 Jezus in Heer! Het Woord van God! Wat ik ook ij de bijbel lees. Door het te lezen, krijg ik geestelijk voedsel tot me. Het brood des levens. Door Hem aan te nemen gaat zijn Geest in mij werken, het zijn van het nieuwe verbond.
Ben je er weer en nou niet meer kwaad weg lopen he,laat je niet vangen :thumb1: :flower1:
Ik zit hier wel veilig, denk ik. :D
Piebe Paulusma schreef: 23 mei 2020, 22:10
Gaitema schreef: 23 mei 2020, 21:57 Jezus in Heer! Het Woord van God! Wat ik ook ij de bijbel lees. Door het te lezen, krijg ik geestelijk voedsel tot me. Het brood des levens. Door Hem aan te nemen gaat zijn Geest in mij werken, het zijn van het nieuwe verbond.
Ik neem aan dat je niet hoeft aan te nemen wat je hebt aangenomen! Voor ons is het nieuwe verbond een gebod dat was vanaf het begin. Want iets wordt pas nieuw als het vorige oud is. En hiervoor hadden wij geen verbond.

Leuk dat je er weer bent! :flower1:
Dank u!

Het oude verbond waren de wetten en de besnijdenis. Het nieuwe verbond is dat van het bloed dat voor ons vergoten is, een nieuw genadeverbond middels het avondmaalverbond.

Re: Bijbellezen

Geplaatst: 24 mei 2020, 14:09
door Jerommel
Maar even doen hoe OP het bedoelde dan:
Peter79 schreef: 20 mei 2020, 10:45 Welke plaats heeft het lezen van de Bijbel nu in je leven?
Een te kleine plaats eigenlijk.
Lezen ligt me sowieso niet.
Ik raadpleeg de Bijbel voornamelijk, wanneer het ergens (in een video, in tekst of op forums) over bepaalde verzen gaat enzo.
En welke plaats had het vroeger?
Vroeger had het geen plaats.
Het was thuis zo'n boek dat stof stond te verzamelen en later uit huis geen Bijbel in bezit gehad.
Op welke manieren heb je de Bijbel leren lezen en begrijpen?
Dat is nog steeds in ontwikkeling.
Gebruik je er commentaren bij om de teksten beter te begrijpen?
Christenen op het internet zijn essentiëel geweest voor mijn begrip van de Bijbel.
Inmiddels snap ik het zelf ook beter.
In het begin liep ik elke 4 zinnen vast op de keuze aan interpretatiemogelijkheden.

Wat mij betreft is de Bijbel een boek waar we samen wel uit kunnen komen, maar in je eentje dikwijls niet.
Gemeentewerk dus.