Moderne wetenschap in de Bijbel

Als je een tip wil geven over een bepaald boek, dan kan dat hier in het topic "Boekentips".
Wil je uitgebreid een boek gaan bespreken open er dan een apart topic voor. Dan kun je het uitgebreid bespreken en erover in discussie gaan.
Forumregels
Als je een tip wil geven over een bepaald boek, dan kan dat hier in het topic "Boekentips".
Wil je uitgebreid een boek gaan bespreken open er dan een apart topic voor. Dan kun je het uitgebreid bespreken en erover in discussie gaan.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Eliyahu
Berichten: 1984
Lid geworden op: 29 jul 2014, 17:39
Man/Vrouw: M
Locatie: Judea
Contacteer:

Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Eliyahu » 05 jul 2015, 00:29

Bs'd

http://www.bol.com/nl/p/moderne-wetensc ... 008140535/


Ik heb er net een boek over gelezen van drs Hobrink, een bioloog, over de joodse wetten. Hij is een christen, en het boek is geschreven vanuit een christelijk perspectief. Er zijn in NL al 50.000 exemplaren over de toonbank gegaan, het is ook voor u een aanrader. Het boek heet: "Moderne wetenschap in de bijbel", en de claim is dat de bijbel 3500 jaar voorloopt op de wetenschap.

Hij laat zien hoe de wetten in de Torah mega-levensredders zijn.

Hij geeft ook wat voorschriften uit dezelfde tijd uit andere culturen, hier zijn er een paar, uit zijn boek “Moderne wetenschap in de bijbel”:

“Bekend zijn de Egyptische “Heilige Boeken” uit 1552 voor onze jaartelling. Die boeken bevatten de kern van alle menselijke wijsheid die in die tijd bekend was. Professor Ebers kreeg in 1872 één van deze boeken in handen. Daarin stonden ruim achthonderd recepten en voorschriften voor de bestrijding van de meest uiteenlopende ziekten, bijvoorbeeld hoe een gebroken been moest worden gespalkt, of hoe een wond moest worden behandeld. De antatomische kennis van de Egyptenaren stond op een verbluffend hoog nivo. Maar wat de oorzaak was van een ziekte, en wat je daar tegen kon doen, was volkomen onbekend. De meest vreemde en weerzinwekkende medicijnen werden aanbevolen: De kop van een sidderaal, kattenpoep, darmen van een gans, de staart van muis, ogen van een varken, melk van een vrouw, zaad van een man. Enkele eenvoudige recepten:

Verwijderen van vastzittende splinters:

Wormenbloed koken en fijnmalen in olie,
Mol doden, koken, en in de olie leggen
Ezelsmest mengen met verse melk
Dit alles aanbrengen op de opening.

Genezen van een open wond:

De wond laten rijpen, door koeienvet of vlees aan te brengen
Vervolgens menselijke uitwerpselen vermalen in biergist, sefet-olie en honing,
Dit aanbrengen als een papje.

Succes was altijd verzekerd. De splinters waren na een paar dagen zeer gemakkelijk te verwijderen – losgerot van pure ellende. Dat de patient een paar dagen later overleed aan nekkramp (tetanus) vanwege de tetanusbacteriën in de ezelsmest, deed niets af aan de goede werking van het medicijn. Mochten er lezers zijn die klagen over de behandeling van open wonden in onze ziekenhuizen, dan mogen ze dankbaar zijn dat ze niet leefden in de tijd van de farao's....

Een beproefd middel voor mooi lang haar, dat speciaal gebruikt werd voor koninging-moeder Schesa:

Hiel van een Abyssijnse windhond – 1 deel
Dadelbloesems – 1 deel
Hoef van een ezel – 1 deel
Zorgvuldig koken in olie, daarna inwrijven.

Een middel om grijze haren te verven:

Geroosterde hoef van een ezel
Schaamlip van een teef
Een zwarte lintworm
Een uauitworm, die gevonden wordt in mest
Het geheel koken in olie en gom en stevig inwrijven op de hoofdhuid.


De roem van de Egyptische dokters verspreidde zich over de hele wereld. De Griekse dichter Homerus schreef rond 850 voor Christus: “Egypte ….. daar is elke man een arts, bovenmenselijk wijs.” Maar ondanks de verbluffende anatomische kennis werden alle ziekten toegeschreven aan goden of demonen. De therapieën waren magische formules en rituelen om deze goden en demonen te vreden te stellen. (9) De Egyptenaren wisten goed de symptomen van een ziekte te beschrijven, maar hun methodes om die ziekten te voorkomen of te genezen kwam niet veel verder dan het gooien van botjes, het uitspreken van bezweringen, en het aanbrengen van zieze brouwseltjes op de zere plek.
|Hetzelfde gold voor de geneeskunde van de Babyloniërs en alle andere volken op de wereld. Die sfeer van geneeskunde bleef ruim 3.000 jaar voortbestaan.

De meest vooraanstaande engelsman, Gilbertus Anglicus (1170-1230) schreef dat je bij de behandeling van een verbrijzelde zenuw deze eerst moest doorsnijden om pijn en nekkramp te voorkomen, en er daarna een mengsel van gestampte regenwormen en olie op moest leggen.

Zes eeuwen later schreef de wereldberoemde arts Antonio Scarpia uit Italië voor dat de ogen gebroken moesten worden van een vrouw die stervende was aan pokken.

In een blad uit 1651 van de koninklijke academie van artsen en chirurgen in Londen stond als medicijn: een nest van een zwaluw, hoorn van een hert en van een eenhoorn, poeder van een Egyptische mummie, uitwerpselen, enz. (11)


HET UNIEKE VAN DE WETTEN VAN MOZES

Tijdens de hoogconjunctuur in Egypte leefde Mozes als een prins aan het hof van de farao. Ongeveer 1500 jaar voor Christus studeerde hij aan de beste universiteit van de wereld en was “onderwezen in alle wijsheid van de Egyptenaren”. Ongetwijfeld zal hij de “Heilige Boeken” bestudeerd hebben uit 1552 voor Christus. Maar het is opvallend dat in zijn geschriften NIETS is terug te vinden over bezweringen en demonen of over bizarre en dodelijke manieren om ziekten te bestrijden. Mozes nam de geleerdheid van zijn professoren niet klakkeloos over. Integendeel, hij waarschuwde zijn volk ernstig om alleen de geboden van J-H-W-H te volgen, en niet de voorschriften uit Egypte. (Lev 18:1-5) Medische fouten zal je daarom in de bijbel niet tegenkomen. Mozes had zoveel geloof in God dat hij alle wijsheden van Egypte aan de kant heeft gezet en eenvoudigweg de aanwijzingen van God heeft opgeschreven.

Als Mozes de raad van zijn hooggeleerde professoren had gevolgd, zouden we in zijn boeken aanbevelingen vinden als “vermaal de hiel van een Abyssijnse windhond” of “maak een medicijn van hondepoep en vliegen en breng dat aan op de wond”. Niets van dat alles. Meteen aan het begin van de bijbel gaat Mozes tegen alle geleerdheid van Egypte in. (Gen 1:1) Over het ontstaan van de aarde hadden de Egyptenaren de vreemdste ideeën: Dat de aarde voortkwam uit een gevleugeld ei dat in de ruimte rondvloog, en dat de mens voortkwam van de wormen in de slijmerige modder van de Nijl. (12, 13)
Mozes liet zich hierdoor niet beînvloeden. Hij schreef: “God schiep de hemel en de aarde”. (Gen 1:1, 27) Deze afstand van zijn leermeesters heeft Mozes in al zijn boeken volgehouden.”


De Torah staat vol met de zogenaamde “reinheidswetten”, waar in staat hoe zieken afgezonderd moeten worden . Karl Sudhoff, professor in de medische geschiedenis, schrijft over zijn diepe bewondering voor de praktische wetten in de bijbel: “Het 13e en 14e hoofdstuk van Leviticus zijn gewichtige documenten die het verdienen om in letters van glanzend goud geschreven te worden, omdat zij de kiem vormen voor de moderne profylaxe (bescherming) tegen besmettelijke ziekten” (45)

Toen de pest rondging in de duistere middeleeuwen, en een kwart tot een derde van de wereldbevolking uitmoordde, was er in het joodse getto van Straatsburg een arts, Balavignus. Vanwege zijn kennis van de bijbel kwam hij tot de conclusie dat de onhygienische omstandigheden in de stad de oorzaak waren van de pestepidemie. Hij gaf in 1348 het bevel de hele joodse wijk schoon te maken en alle afval te verbranden. Hij voerde alles uit wat volgens de reinheidswetten van Leviticus gedaan moest worden. Als gevolg daarvan verlieten de ratten mét hun vlooien, de joodse wijk, en gingen naar de heidenen, omdat er voor hen bij de joden niets meer te halen viel. In de wijk waar Balivignus werkte kwam slechts 5% van het aantal pestgevallen voor, vergeleken met de rest van de stad. De bevolking zag spoedig het verschil, maar in plaats van de hygiësche maatregelen van Balavignus over te nemen, klaagde men hem meteen aan als één van de hoofdverdachten in de verspreiding van de pest in Europa.

Na Balavignus kregen ook andere artsen in de gaten dat de joodse reinheidswetten belangrijk waren in de bestrijding van besmettelijke ziekten. Enerzijds door het opruimen van afval, anderzijds door een goede persoonlijk hygiëne, zoals het regelmatig wassen van het lichaam, vooral na het aanraken van een lijk, of andere onreinheden, zoals bloedvloeiingen of etterende wonden.

Als een jood onrein geworden was door een besmettelijke ziekte, dan moest hij een periode van reiniging en afzondering in acht nemen. Dat was gebaseerd op een regel in Leviticus 13:4-7, waar staat dat de priester een besmette patient veertien dagen moest opsluiten en daarna al of niet rein verklaren. “Dan zal de priester de aangetaste zeven dagen opsluiten … en zal de priester hem andermaal zeven dagen opsluiten.” En in vers 46: “Zolang hij de plaag heeft blijft hij onrein, afgezonderd zal hij wonen, buiten de legerplaats zal zijn verblijf zijn.”

Tot zover drs Ben Hobrink. Er is meer, veel meer, maar ik ga niet hier het hele boek overtypen.Dat is toch wel een verchil met de “geneeskunde” van de omliggende volken …..

In de talmoed staat beschreven dat als iemand door een dolle hond gebeten was, wat in de dagen voor Pasteur een doodvonnis was, dat hij dan het aanhangsel van de lever van die hond moet opeten.

Nu is gebleken, dankzij de moderne technologie, dat de afweerstoffen die de hond aanmaakt tegen de ziekte, opgeslagen worden in het aanhangsel van de lever.

Vergelijk dit met: “By Pesttyden draagt men een Paddepoejer by zich, of een Pad zelve, of een levende Spinnekop (in een gemakkelyk doosje gesloten) Om de Paddepoejer te maken: Neem drie of vier grote Padden, zeven of acht Spinnekoppen, zo vele Schorpioenen; doe ze in een welgesloten pot; laat ze daar een tydlang in. Doe daar maagdenwas by, en sluit die pot wel. Stook een vuur tot alles gesmolten is; en maak er een Smeersel van, wat men in een welgesloten zilver doosje doet, zynde zeer welverzekerd, dat zolang als men het by zich draagt, men de Pest niet zal krijgen.”
Daar waar in het OT "de HERE" met hoofdletters staat, daar staat in het hebreeuws J-H-W-H.

Jaron
Berichten: 1374
Lid geworden op: 19 jul 2014, 22:28
Man/Vrouw: M

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Jaron » 05 jul 2015, 13:24

Inderdaad interessant boek. Ik denk ook dat niemand hier zal zeggen dat Gods voorschriften niet wijs waren. ;) God liet het volk Israël het goede doen lang voordat men men wist waaróm het goed was. Mooi is dat!

Het gebruik van de benoeming 'jood' in jouw post klopt trouwens niet, hè: rond de tijd waar het hier over gaat waren er nog geen joden, dus dat is wat misleidend. ;)
Dit is een onderschrift.

Gebruikersavatar
Eliyahu
Berichten: 1984
Lid geworden op: 29 jul 2014, 17:39
Man/Vrouw: M
Locatie: Judea
Contacteer:

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Eliyahu » 05 jul 2015, 18:26

Jaron schreef:Inderdaad interessant boek. Ik denk ook dat niemand hier zal zeggen dat Gods voorschriften niet wijs waren. ;) God liet het volk Israël het goede doen lang voordat men men wist waaróm het goed was. Mooi is dat!

Het gebruik van de benoeming 'jood' in jouw post klopt trouwens niet, hè: rond de tijd waar het hier over gaat waren er nog geen joden, dus dat is wat misleidend. ;)
Bs'd

Welke tijd heb je het over?
Daar waar in het OT "de HERE" met hoofdletters staat, daar staat in het hebreeuws J-H-W-H.

Jaron
Berichten: 1374
Lid geworden op: 19 jul 2014, 22:28
Man/Vrouw: M

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Jaron » 05 jul 2015, 20:29

Eliyahu schreef:
Jaron schreef:Inderdaad interessant boek. Ik denk ook dat niemand hier zal zeggen dat Gods voorschriften niet wijs waren. ;) God liet het volk Israël het goede doen lang voordat men men wist waaróm het goed was. Mooi is dat!

Het gebruik van de benoeming 'jood' in jouw post klopt trouwens niet, hè: rond de tijd waar het hier over gaat waren er nog geen joden, dus dat is wat misleidend. ;)
Bs'd

Welke tijd heb je het over?
De tijd waarin de eerste bijbelboeken zich afspelen.
Dit is een onderschrift.

Gebruikersavatar
Eliyahu
Berichten: 1984
Lid geworden op: 29 jul 2014, 17:39
Man/Vrouw: M
Locatie: Judea
Contacteer:

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Eliyahu » 06 jul 2015, 07:49

Jaron schreef:
Eliyahu schreef:
Jaron schreef:Inderdaad interessant boek. Ik denk ook dat niemand hier zal zeggen dat Gods voorschriften niet wijs waren. ;) God liet het volk Israël het goede doen lang voordat men men wist waaróm het goed was. Mooi is dat!

Het gebruik van de benoeming 'jood' in jouw post klopt trouwens niet, hè: rond de tijd waar het hier over gaat waren er nog geen joden, dus dat is wat misleidend. ;)
Bs'd

Welke tijd heb je het over?
De tijd waarin de eerste bijbelboeken zich afspelen.
Bs'd

De Torah is gegeven aan de joden. Dus de joden waren er in de tijd van de Torah, en daarna.
Daar waar in het OT "de HERE" met hoofdletters staat, daar staat in het hebreeuws J-H-W-H.

Jaron
Berichten: 1374
Lid geworden op: 19 jul 2014, 22:28
Man/Vrouw: M

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Jaron » 06 jul 2015, 18:41

Eliyahu schreef:
Jaron schreef:
Eliyahu schreef:
Jaron schreef:Inderdaad interessant boek. Ik denk ook dat niemand hier zal zeggen dat Gods voorschriften niet wijs waren. ;) God liet het volk Israël het goede doen lang voordat men men wist waaróm het goed was. Mooi is dat!

Het gebruik van de benoeming 'jood' in jouw post klopt trouwens niet, hè: rond de tijd waar het hier over gaat waren er nog geen joden, dus dat is wat misleidend. ;)
Bs'd

Welke tijd heb je het over?
De tijd waarin de eerste bijbelboeken zich afspelen.
Bs'd

De Torah is gegeven aan de joden. Dus de joden waren er in de tijd van de Torah, en daarna.
Nee, de Torah is gegeven aan de Israëlieten. Door te zeggen dat de Torah aan de joden is gegeven, wek je de indruk dat de huidige joden voor 100% gelijk staan aan het volk Israël van toen en dat is niet zo: vandaar dat ik het misleidend noemde.
Dit is een onderschrift.

Gebruikersavatar
Eliyahu
Berichten: 1984
Lid geworden op: 29 jul 2014, 17:39
Man/Vrouw: M
Locatie: Judea
Contacteer:

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Eliyahu » 11 jun 2018, 22:03

Jaron schreef:
Eliyahu schreef:
Jaron schreef:
Eliyahu schreef:
Jaron schreef:Inderdaad interessant boek. Ik denk ook dat niemand hier zal zeggen dat Gods voorschriften niet wijs waren. ;) God liet het volk Israël het goede doen lang voordat men men wist waaróm het goed was. Mooi is dat!

Het gebruik van de benoeming 'jood' in jouw post klopt trouwens niet, hè: rond de tijd waar het hier over gaat waren er nog geen joden, dus dat is wat misleidend. ;)
Bs'd

Welke tijd heb je het over?
De tijd waarin de eerste bijbelboeken zich afspelen.
Bs'd

De Torah is gegeven aan de joden. Dus de joden waren er in de tijd van de Torah, en daarna.
Nee, de Torah is gegeven aan de Israëlieten. Door te zeggen dat de Torah aan de joden is gegeven, wek je de indruk dat de huidige joden voor 100% gelijk staan aan het volk Israël van toen en dat is niet zo: vandaar dat ik het misleidend noemde.
Bs"d

De Joden zijn/waren onderdeel van de Israelieten, dus de Joden hebben ook de Torah ontvangen, en de Joden bestonden ook al 3300 jaar geleden toen de Torah gegeven werd.

http://bit.do/Isr-only
Daar waar in het OT "de HERE" met hoofdletters staat, daar staat in het hebreeuws J-H-W-H.

Bonjour
Berichten: 1859
Lid geworden op: 12 aug 2016, 12:32
Man/Vrouw: M

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Bonjour » 13 jun 2018, 06:22

Ik ben blij dat men de wetenschap zou belangrijk vindt. Alleen vreemd dat er vervolgens allerlei religieuze stellingen het verhaal in komen.

Graag wil ik daarom aangetoond zien dat de Israëlieten de Torah ontvangen hebben en niet geschreven hebben. In de redenatie ook graag rekening houden met de documentaire hypothese en de overeenkomst van het scheppingsverhaal en andere verhalen met teksten uit oudere beschavingen.

coby
Berichten: 5518
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:44
Man/Vrouw: V

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door coby » 13 jun 2018, 07:47

Bonjour schreef:Ik ben blij dat men de wetenschap zou belangrijk vindt. Alleen vreemd dat er vervolgens allerlei religieuze stellingen het verhaal in komen.

Graag wil ik daarom aangetoond zien dat de Israëlieten de Torah ontvangen hebben en niet geschreven hebben. In de redenatie ook graag rekening houden met de documentaire hypothese en de overeenkomst van het scheppingsverhaal en andere verhalen met teksten uit oudere beschavingen.
Niet geschreven? Er staat niet in dat ie niet geschreven is. Alleen die stenen tafelen van Mozes had God Zelf geschreven.

Gebruikersavatar
Eliyahu
Berichten: 1984
Lid geworden op: 29 jul 2014, 17:39
Man/Vrouw: M
Locatie: Judea
Contacteer:

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Eliyahu » 20 jun 2018, 14:23

Bonjour schreef:Ik ben blij dat men de wetenschap zou belangrijk vindt. Alleen vreemd dat er vervolgens allerlei religieuze stellingen het verhaal in komen.

Graag wil ik daarom aangetoond zien dat de Israëlieten de Torah ontvangen hebben en niet geschreven hebben. In de redenatie ook graag rekening houden met de documentaire hypothese en de overeenkomst van het scheppingsverhaal en andere verhalen met teksten uit oudere beschavingen.
Bs"d

Hier kan je het aangetoond zien: https://www.youtube.com/watch?v=PEg_Oys4NkA
Daar waar in het OT "de HERE" met hoofdletters staat, daar staat in het hebreeuws J-H-W-H.

Gebruikersavatar
Zolderworm
Berichten: 13472
Lid geworden op: 04 mar 2013, 10:26
Man/Vrouw: M

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Zolderworm » 20 jun 2018, 16:34

Eliyahu schreef:
Bonjour schreef:Ik ben blij dat men de wetenschap zou belangrijk vindt. Alleen vreemd dat er vervolgens allerlei religieuze stellingen het verhaal in komen.

Graag wil ik daarom aangetoond zien dat de Israëlieten de Torah ontvangen hebben en niet geschreven hebben. In de redenatie ook graag rekening houden met de documentaire hypothese en de overeenkomst van het scheppingsverhaal en andere verhalen met teksten uit oudere beschavingen.
Bs"d

Hier kan je het aangetoond zien: https://www.youtube.com/watch?v=PEg_Oys4NkA
Jij denkt zeker dat iedereen, net als jij, niets anders te doen heeft. Zeg het met je eigen woorden.
Only dead fish go with the flow

Bonjour
Berichten: 1859
Lid geworden op: 12 aug 2016, 12:32
Man/Vrouw: M

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Bonjour » 21 jun 2018, 13:57

Eliyahu schreef:Hier kan je het aangetoond zien: https://www.youtube.com/watch?v=PEg_Oys4NkA
Heel vermakelijk. Maar er zijn wel gaten in te schieten. Hetzelfde verhaal geldt voor de 500 getuigen van Paulus. Weliswaar is 500 geen 3 miljoen, maar het zijn allebei meer dan 100 en dat is al heel uitzonderlijk. En daarmee schiet je al een gat in het verhaal. Maar de hele redenatie heeft nogal wat aannames. Het belangrijkste wat hij zegt is dat je mensen nu alles kan wijsmaken. 3000 jaar geleden kon je ze nog veel meer wijsmaken. Dat moet je in je redenatie meenemen.

Een van de aannames is dat hij zegt dat de Islam begon met Mohammed. Dat is wellicht niet waar. Het kan ook begonnen zijn met iemand die een verhaal over Mohammed vertelde. Hij suggereert dit wel over Paulus die een verhaal over Jezus vertelde en dat is ook niet waar. Christendom begon al voor Paulus.

Als de verteller zegt dat hij geen tegenargumenten gehoord heeft, ligt dat waarschijnlijk meer aan de manier waarop hij communiceert met anderen.

Gebruikersavatar
Zolderworm
Berichten: 13472
Lid geworden op: 04 mar 2013, 10:26
Man/Vrouw: M

Re: Moderne wetenschap in de Bijbel

Bericht door Zolderworm » 21 jun 2018, 16:29

Bonjour schreef:
Eliyahu schreef:Hier kan je het aangetoond zien: https://www.youtube.com/watch?v=PEg_Oys4NkA
Heel vermakelijk. Maar er zijn wel gaten in te schieten. Hetzelfde verhaal geldt voor de 500 getuigen van Paulus. Weliswaar is 500 geen 3 miljoen, maar het zijn allebei meer dan 100 en dat is al heel uitzonderlijk. En daarmee schiet je al een gat in het verhaal. Maar de hele redenatie heeft nogal wat aannames. Het belangrijkste wat hij zegt is dat je mensen nu alles kan wijsmaken. 3000 jaar geleden kon je ze nog veel meer wijsmaken. Dat moet je in je redenatie meenemen.

Een van de aannames is dat hij zegt dat de Islam begon met Mohammed. Dat is wellicht niet waar. Het kan ook begonnen zijn met iemand die een verhaal over Mohammed vertelde. Hij suggereert dit wel over Paulus die een verhaal over Jezus vertelde en dat is ook niet waar. Christendom begon al voor Paulus.

Als de verteller zegt dat hij geen tegenargumenten gehoord heeft, ligt dat waarschijnlijk meer aan de manier waarop hij communiceert met anderen.
Ik heb inmiddels ook geprobeerd de video te bekijken. Maar het lukt me maar niet om het einde te halen zonder in slaap te vallen.
Only dead fish go with the flow

Plaats reactie