Ruimtemissies

Een algemene plek voor bespreken van alles dat niet past in een ander meer gespecialiseerd subforum.
Moderatie: het moderatieteam
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7613
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V
Locatie: Hanoi

Re: Ruimtemissies

Bericht door Petra »

Maria K schreef: 18 jul 2020, 11:36 Ik zie dat niet gebeuren, zolang de mens afhankelijk is van brandstof om zich te verplaatsen en ook afhankelijk is van een maximale reissnelheid. We kunnen dromen over vele malen sneller dan het licht.......het blijven dromen.
Zonder dromen (oftewel de menselijke verbeeldingskracht) hadden we nog steeds in een grot naar het vuur zitten staren.
Het is juist die kracht waardoor we -nieuwsgierig zijn naar de andere kant van de heuvel- en ons over de aardbol verspreid hebben, de oceanen verkennen en de lucht in willen. Het zijn juist onze dromen die voor vooruitgang zorgen!
Denk ik aan Einstein:
Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.

Mart schreef: 18 jul 2020, 12:52 Theoretisch is het geen probleem meer. Ruimte is niet gebonden aan een snelheids-limiet zoals materie is. Aangezien we nu zeker zijn van het bestaan van negatieve energie en negatieve massa, zijn we zeker van de theoretische mogelijkheid ruimte te kunnen gebruiken om supersnel te ''reizen'' zonder feitelijk hoeven te bewegen. In de praktijk liggen we echter enorm achter.[
YEP!
Mart schreef: 18 jul 2020, 22:08 . De tijdgeest begint zich heerlijk op te dringen .. het is óf meegaan óf verouderd ten onder gaan.
YEP!

Las toevallig net een leuk artikel in de krant daarover. Let op de titel: er staat "wanneer " geen of. 8-)
We gaan Warpdriven ! Het enige wat nog nodig is is een beetje exotische materie. Nou hè.. moet lukken! :mrgreen:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/sn ... ~b95ad0e3/
Sneller dan het licht vliegen zoals in Star Trek, wanneer kan dat?
En zelfs als we onze ruimteschepen sneller maken, lopen we tegen een grens op. Sneller vliegen dan het licht – dat beweegt met een grove miljard kilometer per uur – is namelijk onmogelijk. Reizen binnen ons sterrenstelsel, de Melkweg, wordt dan al behoorlijk lastig: die heeft een diameter van zo’n 100 duizend lichtjaar. Een afstand waar zelfs het licht 100 duizend jaar over doet.

Kan dat niet wat rapper? Ja, wel met een warpdrive, een apparaat dat tijd en ruimte kromt zodat je sneller op je bestemming bent.

Uit de relativiteitstheorie van Albert Einstein weten we dat onder meer zware massa’s ruimte en tijd inderdaad doen afbuigen. Dat gegeven gebruikte fysicus Miguel Alcubierre in een beroemd geworden artikel dat hij in 1994 publiceerde in het vakblad Classical and Quantum Gravity. Daarin perst hij ruimte en tijd voor het schip samen en rekt het achter het schip uit. ‘Het resultaat lijkt op de warpdrive uit sciencefiction’, schrijft hij – je kunt er zo snel als je maar wilt mee op je plek van bestemming komen.

Maar om ruimte en tijd zo naar je hand te zetten, is ‘gewoon’ een heel zwaar ding niet genoeg. Je hebt er exotische materie voor nodig, materie met een negatieve zwaartekracht. Of zoiets mafs echt bestaat, is voorlopig twijfelachtig.
Toch mogen we dankzij het artikel van Alcubierre, en de tientallen warpdrivepublicaties die daarop volgden, blijven dromen dat we als mensheid ooit, in een verre toekomst, ook de laatste kosmische kaap ronden. Dat we over die Final Frontier stappen, zoals Star Trek het zegt, en kunnen vliegen tussen de sterren. Dat we zullen gaan naar waar geen mens ooit eerder is geweest.
Laatst gewijzigd door Petra op 19 jul 2020, 02:03, 2 keer totaal gewijzigd.
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7613
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V
Locatie: Hanoi

Re: Ruimtemissies

Bericht door Petra »

Robert Frans schreef: 18 jul 2020, 21:31
Zelf denk ik dat als er verschillende buitenaardse beschavingen zijn, en dat acht ik erg waarschijnlijk gezien de grootte van het universum,
Ahhh wat leuk! Zo leer je nog 's wat meer over de mens achter de tikmachine. :)
Daarom ben ik nou zo dol op zijpaadjes. 8-)
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
peda
Berichten: 20591
Lid geworden op: 08 apr 2016, 09:51
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door peda »

Robert Frans schreef: 18 jul 2020, 21:31

Zelf denk ik dat als er verschillende buitenaardse beschavingen zijn, en dat acht ik erg waarschijnlijk gezien de grootte van het universum, God met ieder van hen een eigen verbond zal hebben en een eigen relatie tot de Drie-eenheid.
Dat God letterlijk alleen met óns een verbond zou hebben acht ik onwaarschijnlijk, maar theoretisch (en ook theologisch) kan dat niet uitgesloten worden, omdat er immers geen bewijs van het een of het ander is en waarschijnlijk ook nooit zal komen.
Hallo Robert Frans,

IN eerste instantie interesseert mij de stand van wetenschappelijke kennis en de techniek van de vergevorderde alien ( s ). Daarnaast ook hoe hun cultuur is vergeleken met de aardse. Godsdienst behoort tot de cultuur, het is dus zeer boeiend te vergelijken hoe de alien staat tegenover Godsdienst en of Godsdienst nog een rol blijft spelen en hoe het wordt ingevuld wanneer het weten enorm is toegenomen. Jouw uiteenzetting spreekt mij aan. Een flexibele theologische houding innemen, is zeer verstandig waarbij kan worden ingespeeld op elke kosmische situatie die zich voordoet en dat niet gekozen wordt voor blokkade oplossingen zoals in het verleden gangbaar.
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7613
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V
Locatie: Hanoi

Re: Ruimtemissies

Bericht door Petra »

Meten = weten en die grenzen schuiven weer wat verder op: 8-)

https://public.nrao.edu/news/nrao-joins ... -universe/
September 22, 2020
NRAO Joins Space Mission to the Far Side of the Moon to Explore the Early Universe
Spacecraft DAPPER will study “dark ages” of the universe in radio waves
The National Radio Astronomy Observatory (NRAO) has joined a new NASA space mission to the far side of the Moon to investigate when the first stars began to form in the early universe.
The universe was dark and foggy during its “dark ages,” just 380 thousand years after the Big Bang. There were no light-producing structures yet like stars and galaxies, only large clouds of hydrogen gas. As the universe expanded and started to cool down, gravity drove the formation of the stars and black holes, which ended the dark ages and initiated the “cosmic dawn,” tens of millions of years later.

No radio telescope on Earth is currently able to definitively measure and confirm the very faint neutral hydrogen signal from the early universe, because there are so many other signals that are much brighter,” said Bradley. “At CDL we are developing specialized techniques that enhance the measurement process used by DAPPER to help us separate the faint signal from all the noise.”
DAPPER will be part of the NASA Artemis program with the goal of landing “the first woman and the next man” on the Moon by 2024.
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7613
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V
Locatie: Hanoi

Re: Ruimtemissies

Bericht door Petra »

Chang-e (genaamd naar the Chinese Godin van de maan) is weer terug. 8-)
Spannend en razend knap deze Chinese primeur; de maanstenen kunnen nu onderzocht worden.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ch ... ~b83cba82/
Chinese maanlander, inclusief geologische schatkist met maangrond, terug op aarde
Woensdagavond, iets na zeven uur Nederlandse tijd, leverde *Chang’e-5 een collectie maanstenen af op aarde. Het succes vormt het voorlopige hoogtepunt van de Chinese missies naar de maan.
Daarmee behaalde de Chinese ruimtevaartorganisatie glansrijk haar volgende doel: voor het eerst sinds het Apollo-tijdperk in de jaren zestig en zeventig vervoerde een land maanmateriaal veilig naar aarde. Maangrond vormt een geologische schatkist die ons niet alleen iets vertelt over het hemellichaam zelf, maar ook over onze eigen planeet. Terwijl wind en water aardse stenen tot zand slijpen, is de maan − die vermoedelijk ooit afsplitste van een voorloper van onze planeet − nog altijd relatief ongerept.

Met Chang’e-5 boekt China niet alleen een belangrijke nationale primeur, maar laat het voor het oog van de wereld bovendien zijn technologische spierballen eens flink rollen. De missie was - bewust - zeer complex. Niet alleen landde men op de maan, de sonde steeg ook veilig weer op, vloog terug naar de aarde, en leverde zijn pakketje met maangruis succesvol af. Bij al die stappen had op papier iets mis kunnen gaan.
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
Gebruikersavatar
Mart
Berichten: 9133
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door Mart »

Ook februari 2021 gaat een geweldig spannende maand worden, aangezien alle drie Mars-missies - die van de VS, de Verenigde Arabische Emiraten en China - dan aankomen. Hopelijk gaat alles goed.
Als je een ander volgt, zul je nooit jezelf vinden. (Krishnamurti)
Keessen
Berichten: 216
Lid geworden op: 01 jan 2021, 11:40
Man/Vrouw: V

Re: Ruimtemissies

Bericht door Keessen »

Mart schreef: 17 dec 2020, 03:39 Ook februari 2021 gaat een geweldig spannende maand worden, aangezien alle drie Mars-missies - die van de VS, de Verenigde Arabische Emiraten en China - dan aankomen. Hopelijk gaat alles goed.
Spannend en ik ben erg benieuwd. Wanneer zullen de eerste mensen op Mars leven?
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7613
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V
Locatie: Hanoi

Re: Ruimtemissies

Bericht door Petra »

Keessen schreef: 01 jan 2021, 14:21 Spannend en ik ben erg benieuwd. Wanneer zullen de eerste mensen op Mars leven?
Zou je zelf gaan als dat zou kunnen?
Bij de eerste kolonisten zeg maar.
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
Gebruikersavatar
Mart
Berichten: 9133
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door Mart »

Petra schreef: 02 jan 2021, 01:35
Keessen schreef: 01 jan 2021, 14:21 Spannend en ik ben erg benieuwd. Wanneer zullen de eerste mensen op Mars leven?
Zou je zelf gaan als dat zou kunnen?
Bij de eerste kolonisten zeg maar.
De reis en het verblijf zullen geen pretje zijn.
Als je een ander volgt, zul je nooit jezelf vinden. (Krishnamurti)
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7613
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V
Locatie: Hanoi

Re: Ruimtemissies

Bericht door Petra »

Mart schreef: 02 jan 2021, 01:52
Petra schreef: 02 jan 2021, 01:35
Keessen schreef: 01 jan 2021, 14:21 Spannend en ik ben erg benieuwd. Wanneer zullen de eerste mensen op Mars leven?
Zou je zelf gaan als dat zou kunnen?
Bij de eerste kolonisten zeg maar.
De reis en het verblijf zullen geen pretje zijn.
Dat heb je ervoor over dan hè. Of niet.
Ga jij?
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
Gebruikersavatar
Mart
Berichten: 9133
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door Mart »

De ontdekkingen op het gebied van astronomie van 2020, samengevat door de geweldige gozer Anton Petrov (een kanaal dat ik met grote interesse vrijwel dagelijks een bezoekje breng): klik
Als je een ander volgt, zul je nooit jezelf vinden. (Krishnamurti)
Gebruikersavatar
Mart
Berichten: 9133
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door Mart »

Petra schreef: 02 jan 2021, 01:54
Mart schreef: 02 jan 2021, 01:52De reis en het verblijf zullen geen pretje zijn.
Dat heb je ervoor over dan hè. Of niet.
Ga jij?
Nee. Dames gaan voor 8-)
Maar wanneer jij en de anderen daar een mooie atmosfeer en een aangenaam klimaat hebben gemaakt, zal ik jullie zeker een bezoekje brengen.
Als je een ander volgt, zul je nooit jezelf vinden. (Krishnamurti)
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7613
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V
Locatie: Hanoi

Re: Ruimtemissies

Bericht door Petra »

:lol: Natuurlijk.

Je valt liever met je neus in de boter dan dat je er zelf moeite voor moet doen? :naughty:
Geeft niks hoor, ik houd wel van de kastanjes uit het vuur halen en hard werken doe ik ook gaarne.
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
Keessen
Berichten: 216
Lid geworden op: 01 jan 2021, 11:40
Man/Vrouw: V

Re: Ruimtemissies

Bericht door Keessen »

Petra schreef: 02 jan 2021, 01:35
Keessen schreef: 01 jan 2021, 14:21 Spannend en ik ben erg benieuwd. Wanneer zullen de eerste mensen op Mars leven?
Zou je zelf gaan als dat zou kunnen?
Bij de eerste kolonisten zeg maar.
Ligt eraan wie er mee gaat. Maar uitsluiten zeker niet!
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7613
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V
Locatie: Hanoi

Re: Ruimtemissies

Bericht door Petra »

Keessen schreef: 02 jan 2021, 09:20
Petra schreef: 02 jan 2021, 01:35
Keessen schreef: 01 jan 2021, 14:21 Spannend en ik ben erg benieuwd. Wanneer zullen de eerste mensen op Mars leven?
Zou je zelf gaan als dat zou kunnen?
Bij de eerste kolonisten zeg maar.
Ligt eraan wie er mee gaat. Maar uitsluiten zeker niet!
Ikke! 🥳
Maar dan moeten we nog wel wat manvolk vinden voor het zware (lees; vervelende, vuile etc.) werk. ;)
(Ik heb het te druk met gordijntjes ophangen :D ).
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
Keessen
Berichten: 216
Lid geworden op: 01 jan 2021, 11:40
Man/Vrouw: V

Re: Ruimtemissies

Bericht door Keessen »

Petra schreef: 03 jan 2021, 03:47 Ikke! 🥳
Maar dan moeten we nog wel wat manvolk vinden voor het zware (lees; vervelende, vuile etc.) werk. ;)
(Ik heb het te druk met gordijntjes ophangen :D ).
Wie weet, wie we tegenkomen?!
Keessen
Berichten: 216
Lid geworden op: 01 jan 2021, 11:40
Man/Vrouw: V

Re: Ruimtemissies

Bericht door Keessen »

Mart schreef: 02 jan 2021, 01:52De reis en het verblijf zullen geen pretje zijn.
Hoe weet je dat? Het is een vermoeden, denk ik.
Gebruikersavatar
Mart
Berichten: 9133
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door Mart »

Keessen schreef: 05 jan 2021, 10:09
Mart schreef: 02 jan 2021, 01:52De reis en het verblijf zullen geen pretje zijn.
Hoe weet je dat? Het is een vermoeden, denk ik.
Tenzij je masochistisch bent, is een trip van 7 maanden in een relatief kleine capsule naar een planeet met een piepdunne atmosfeer die voor 96% uit kooldioxide en een beetje argon en stikstof bestaat en een gemiddelde temperatuur heeft van - 50 graden, zonder vloeibaar water aan de oppervlakte, zware stormen en uiteraard zonder gebouwen waar je kunt leven, geen pretje. Het huidige project Mars1 gaat er eveneens vanuit dat er geen weg terug is -- voor degenen die mee willen doen aan kolonisatie betekent het een enkeltje naar deze rode planeet, waar je met een scheur in je ruimtepak bijna op slag dood bent. Dan zijn er natuurlijk nog de onophoudelijke kosmische straling en zonnevlammen met deeltjes die het DNA beschadigen -- die gaan, zonder dat je ze ziet, eenvoudig door je ruimtepak heen.

Maar goed, de planeet is wetenschappelijk interessant omdat deze miljarden jaren geleden een atmosfeer, rivieren en meren aan het oppervlakte heeft gehad en er reeds organische moleculen zijn gevonden.
Als je een ander volgt, zul je nooit jezelf vinden. (Krishnamurti)
Keessen
Berichten: 216
Lid geworden op: 01 jan 2021, 11:40
Man/Vrouw: V

Re: Ruimtemissies

Bericht door Keessen »

Mart schreef: 05 jan 2021, 13:32 Maar goed, de planeet is wetenschappelijk interessant omdat deze miljarden jaren geleden een atmosfeer, rivieren en meren aan het oppervlakte heeft gehad en er reeds organische moleculen zijn gevonden.
Dat klinkt alsof je er geweest bent! Kan je nog meer over Mars vertellen? Welke organische moleculen zijn er gevonden? Wat voor rivieren? Waren er ook vissen en dinosaurussen op Mars? Moet geweldig zijn, ik word alleen maar enthousiaster!
Gebruikersavatar
Mart
Berichten: 9133
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door Mart »

Keessen schreef: 05 jan 2021, 14:36
Mart schreef: 05 jan 2021, 13:32 Maar goed, de planeet is wetenschappelijk interessant omdat deze miljarden jaren geleden een atmosfeer, rivieren en meren aan het oppervlakte heeft gehad en er reeds organische moleculen zijn gevonden.
Dat klinkt alsof je er geweest bent!
Dat is algemeen bekend. Je klinkt alsof je er nog nooit iets over hebt gehoord of gelezen.
Kan je nog meer over Mars vertellen? Welke organische moleculen zijn er gevonden?
klik (bron: NOS)
Wat voor rivieren? Waren er ook vissen en dinosaurussen op Mars? Moet geweldig zijn, ik word alleen maar enthousiaster!
Voor iemand die gelooft in wonderen, in een maagdelijke geboorte, een opstanding uit de dood, een hemelvaart, zijn die vissen en dinosaurussen wellicht serieus bedoeld en geen poging tot sarcasme. Nee, we hebben het over organische moleculen. Overigens is in de atmosfeer van onze ándere buurplaneet fosfine ontdekt, hetgeen kan wijzen op leven hoog in de atmosfeer van de planeet.
Als je een ander volgt, zul je nooit jezelf vinden. (Krishnamurti)
Keessen
Berichten: 216
Lid geworden op: 01 jan 2021, 11:40
Man/Vrouw: V

Re: Ruimtemissies

Bericht door Keessen »

Mart schreef: 05 jan 2021, 15:37 Voor iemand die gelooft in wonderen, in een maagdelijke geboorte, een opstanding uit de dood, een hemelvaart, zijn die vissen en dinosaurussen wellicht serieus bedoeld en geen poging tot sarcasme. Nee, we hebben het over organische moleculen. Overigens is in de atmosfeer van onze ándere buurplaneet fosfine ontdekt, hetgeen kan wijzen op leven hoog in de atmosfeer van de planeet.
Je doelt nu op Venus? We moeten dus uitkijken als we die kant opgaan. We weten helemaal niet wat voor leven daar is. Misschien is het verstandiger even geen contact met dit leven te zoeken. Wat zei Stephen Hawking ook nog over buitenaards leven?
Gebruikersavatar
Mart
Berichten: 9133
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door Mart »

Keessen schreef: 05 jan 2021, 15:51
Mart schreef: 05 jan 2021, 15:37 Voor iemand die gelooft in wonderen, in een maagdelijke geboorte, een opstanding uit de dood, een hemelvaart, zijn die vissen en dinosaurussen wellicht serieus bedoeld en geen poging tot sarcasme. Nee, we hebben het over organische moleculen. Overigens is in de atmosfeer van onze ándere buurplaneet fosfine ontdekt, hetgeen kan wijzen op leven hoog in de atmosfeer van de planeet.
Je doelt nu op Venus?
Nee, op onze buurplaneet Mars zijn organische moleculen gevonden en op Venus - onze ándere buurplaneet - is fosfine ontdekt, hetgeen kan wijzen op leven in de atmosfeer.
We moeten dus uitkijken als we die kant opgaan. We weten helemaal niet wat voor leven daar is. Misschien is het verstandiger even geen contact met dit leven te zoeken. Wat zei Stephen Hawking ook nog over buitenaards leven?
Hawking had het niet over eventuele kleine levensvormen in de de atmosfeer van Venus of organische moleculen op Mars, maar over het gegeven dat alleen in het observeerbare deel van het heelal reeds naar schatting 10.000.000.000.000.000.000.000.000 planeten en 10.000.000.000.000.000.000.000.000 manen zijn en zich op een deel daarvan intelligent leven zou kunnen hebben ontwikkeld zoals hier op Aarde. De NASA verwacht binnen twee decennia het bewijs voor buitenaards te hebben, wat niet meteen wil zeggen dat het eveneens intelligent is (bron: abc). Hawking was een voorstander van de speurtocht naar leven (die pas écht realistisch wordt met de WEBB telescoop die dit jaar zal worden gelanceerd), maar was een tegenstander van het uitzenden van signalen om contact te zoeken, aangezien dat welleens verkeerd af zou kunnen lopen. Onze wetenschap is slechts een paar eeuwen oud. Tegen een beschaving die miljoenen jaren verder is of een beschaving die veel intelligenter is, zou de mens geen weerstand kunnen bieden indien deze geweldadig zou zijn.
Als je een ander volgt, zul je nooit jezelf vinden. (Krishnamurti)
Keessen
Berichten: 216
Lid geworden op: 01 jan 2021, 11:40
Man/Vrouw: V

Re: Ruimtemissies

Bericht door Keessen »

Mart schreef: 05 jan 2021, 16:01 Nee, op onze buurplaneet Mars zijn organische moleculen gevonden en op Venus - onze ándere buurplaneet - is fosfine ontdekt, hetgeen kan wijzen op leven in de atmosfeer.

Hawking had het niet over eventuele kleine levensvormen in de de atmosfeer van Venus of organische moleculen op Mars, maar over het gegeven dat alleen in het observeerbare deel van het heelal reeds naar schatting 10.000.000.000.000.000.000.000.000 planeten en 10.000.000.000.000.000.000.000.000 manen zijn en zich op een deel daarvan intelligent leven zou kunnen hebben ontwikkeld zoals hier op Aarde. De NASA verwacht binnen twee decennia het bewijs voor buitenaards te hebben, wat niet meteen wil zeggen dat het eveneens intelligent is. Hawking was een voorstander van de speurtocht naar leven (die pas écht realistisch wordt met de WEBB telescoop die dit jaar zal worden gelanceerd), maar was een tegenstander van het uitzenden van signalen om contact te zoeken, aangezien dat welleens verkeerd af zou kunnen lopen. Onze wetenschap is slechts een paar eeuwen oud. Tegen een beschaving die miljoenen jaren verder is of een beschaving die veel intelligenter is, zou de mens geen weerstand kunnen bieden indien deze geweldadig zou zijn.
Dus op Venus is iets ontdekt, waaruit geconcludeerd kan worden dat er wel of geen leven is of was? Kortom, we weten het gewoon niet. Dan spreek je over Hawking, en eigenlijk is het vreemd dat het een feit, of gegeven is, dat er naar schatting... Hoe kan iets naar schatting een gegeven zijn? En hoe kan het een feit zijn dat er op een deel intelligent leven ontwikkeld zou kunnen hebben. Tja, het is ook een feit dat God zou kunnen bestaan, toch? Het begint toch wel erg veel op religie te lijken? Hoeveel planeten en manen buiten ons eigen zonnestelsel zijn feitelijk (dus niet indirect) waargenomen? Heb je daar ook afbeeldingen van? Als het er 10.000.000.000.000.000.000.000.000 + 10.000.000.000.000.000.000.000.000 zijn, dan moeten er toch wel minstens 10.000.000.000.000.000.000 afbeeldingen zijn gemaakt?
Gebruikersavatar
Mart
Berichten: 9133
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: Ruimtemissies

Bericht door Mart »

Keessen schreef: 05 jan 2021, 17:38
Mart schreef: 05 jan 2021, 16:01 Nee, op onze buurplaneet Mars zijn organische moleculen gevonden en op Venus - onze ándere buurplaneet - is fosfine ontdekt, hetgeen kan wijzen op leven in de atmosfeer.

Hawking had het niet over eventuele kleine levensvormen in de de atmosfeer van Venus of organische moleculen op Mars, maar over het gegeven dat alleen in het observeerbare deel van het heelal reeds naar schatting 10.000.000.000.000.000.000.000.000 planeten en 10.000.000.000.000.000.000.000.000 manen zijn en zich op een deel daarvan intelligent leven zou kunnen hebben ontwikkeld zoals hier op Aarde. De NASA verwacht binnen twee decennia het bewijs voor buitenaards te hebben, wat niet meteen wil zeggen dat het eveneens intelligent is. Hawking was een voorstander van de speurtocht naar leven (die pas écht realistisch wordt met de WEBB telescoop die dit jaar zal worden gelanceerd), maar was een tegenstander van het uitzenden van signalen om contact te zoeken, aangezien dat welleens verkeerd af zou kunnen lopen. Onze wetenschap is slechts een paar eeuwen oud. Tegen een beschaving die miljoenen jaren verder is of een beschaving die veel intelligenter is, zou de mens geen weerstand kunnen bieden indien deze geweldadig zou zijn.
Dus op Venus is iets ontdekt, waaruit geconcludeerd kan worden dat er wel of geen leven is of was? Kortom, we weten het gewoon niet.
Exact, dat zeg ik. Geen vissen en dinosaurussen, maar simpel fosfine dat op leven kan wijzen en organische moleculen op Mars.
Dan spreek je over Hawking, en eigenlijk is het vreemd dat het een feit, of gegeven is, dat er naar schatting... Hoe kan iets naar schatting een gegeven zijn? En hoe kan het een feit zijn dat er op een deel intelligent leven ontwikkeld zou kunnen hebben.
Er wordt helemaal niet beweerd dat een schatting op basis van wetenschappelijke data een feit is. Het betreft een schatting op basis van beproefde data. We hebben betrouwbare gegevens dat een sterrenstelsel gemiddeld ongeveer 100.000.000.000 sterren heeft en dat het observeerbare deel van het heelal ongeveer 2.000.000.000.000 sterrenstelsels heeft (klik) en dat bijna iedere ster die we onderzocht hebben op planeten, één of meerdere planeten heeft. Dat zijn schattingen die zijn gebaseerd op wetenschappelijke data, zoals de bekende Hubble deep field.
Tja, het is ook een feit dat God zou kunnen bestaan, toch?
Er zijn geen goden buiten de psyche van godgelovigen waargenomen. Sterren, planeten en manen wél. Met de WEBB telescoop kunnen we binnenkort zelfs de atmosfeer van planeten verweg zien en een idee krijgen of er leven op zou kunnen zijn aan de hand van de chemische samenstelling.
Heb je daar ook afbeeldingen van? Als het er 10.000.000.000.000.000.000.000.000 + 10.000.000.000.000.000.000.000.000 zijn, dan moeten er toch wel minstens 10.000.000.000.000.000.000 afbeeldingen zijn gemaakt?
Ja, de sterrenstelsels kunnen we waarnemen. Vandaar dat we spreken over het observeerbare heelal. Indien je een sterke telescoop richt op een piepklein zwart stukje heelal, waar je met het blote oog helemaal niets kunt zien, krijg je sterrenstelsels te zien die op vele miljoenen lichtjaren afstand staan, bijv.: klik. Dat geldt voor ieder zwart stukje. Aan de hand van deze observeerbare data zijn schattingen gemaakt. We hebben zelfs de theorie aangaande het bestaan van zwarte gaten kunnen bewijzen en er zelfs een foto van gemaakt (klik). Misschien zou het een idee zijn je er eerst een beetje in te verdiepen.
Als je een ander volgt, zul je nooit jezelf vinden. (Krishnamurti)
Keessen
Berichten: 216
Lid geworden op: 01 jan 2021, 11:40
Man/Vrouw: V

Re: Ruimtemissies

Bericht door Keessen »

Mart schreef: 05 jan 2021, 18:16Misschien zou het een idee zijn je er eerst een beetje in te verdiepen.
Dat doe ik nu toch ook? Heb je dan ook foto's van exo-planeten? Als we binnenkort de atmosfeer kunnen zien, moeten er hele mooie foto's zijn. Ik hoef het niet allemaal direct te begrijpen, maar een paar afbeeldingen zijn toch wel heel fraai. Je zou me een heel groot plezier doen als je me een afbeelding van een exo-planeet of exo-maan (is dat een correct begrip?) kan tonen. Ik ben oprecht heel benieuwd!