Barak en onderdrukking door geweldpleging

In dit subforum bestuderen we de christelijke leer en praten we erover wat het betekent in ons leven.
In dit subforum geldt de Apostolische Geloofsbelijdenis.
:!: In dit subforum kunnen forummers meedoen en posten die daarvoor toestemming hebben.
Moderatie: het moderatieteam
Forumregels
Afbeelding
» viewtopic.php?f=120&t=4024
Daar vind je de richtlijnen en informatie over
hoe de toelating om hier te posten geregeld is.

Geen tekst uit berichten hier kopiëren naar andere subforums.
Barnabas
Berichten: 1511
Lid geworden op: 16 dec 2020, 14:12
Man/Vrouw: M

Barak en onderdrukking door geweldpleging

Bericht door Barnabas »

Richteren 4 spreekt over een situatie waarbij de Israëlieten worden onderdrukt met geweld. Vers 3: "Toen riepen de Israëlieten tot de HEERE, want hij had negenhonderd ijzeren strijdwagens en hij had de Israëlieten met geweld onderdrukt, twintig jaar lang."
Barak kreeg toen de opdracht de onderdrukker te lijf te gaan met twee stammen die met name genoemd worden. Het zijn Naftali en Zebulon.
De naam Naftali is verbonden aan het woord strijd. De naam Zebulon houdt verband met "wonen".
Nu zijn er twee teksen in de bijbel die daar bij aansluiten
1 wonen: 1 Korinthe 6:19: "Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen , en dat u niet van uzelf bent?" Zoals God in de tempel woonde zo woont Hij in de mens.
2 strijd: Efeze 6:12: "Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten."

Deze twee stammen verwijzen dus naar het geestelijke karakter van de strijd tegen onderdrukking door geweldpleging. Het zijn de machten van de duisternis die verslagen moeten worden. Jezus deed dat door geen weerstand te bieden aan de soldaten die Hem geselden, sloegen en kruisigden. Hij vergaf hen. Dat is de hoogste liefde.
Daarnaast staat er dat de Israëlieten voordat Barak ten strijde trok twintig jaar onderdrukt werden. Maar Jehovah had hen niet geholpen omdat zij niet naar Hem gevraagd hadden. Daarom staat er: "Toen riepen de Israëliten tot de Heere." Belangrijk is dus om Jezus aan te roepen en Hem om hulp te vragen opdat men bevrijd wordt van deze deze gewelddadige onderdrukking. Toen deze stammen er op uittrokken werden de onderdrukkers tot de laatste man toe gedood. Allen kwamen om, zo compleet wil God de onderdrukker verslaan en het volk bevrijden. Zie vers 16: "Barak joeg de strijdwagens en het leger na tot Haroseth-Haggojim. En heel het leger van Sisera viel door de scherpte van het zwaard; zelfs niet één bleef er over." Ook Sisera zelf werd gedood door de vrouw van Heber, met name Jaël: Vers 21: "Vervolgens nam Jaël, de vrouw van Heber, een tentpin, nam een hamer in haar hand, ging stilletjes naar hem toe en dreef de pin in zijn slaap, zodat hij aan de grond vastzat. Hij was namelijk in een diepe slaap gevallen, en uitgeput. En hij stierf." Dat was een zeer moedige vrouw.
Nu is het zo dat Jezus geen weerstand bood aan geweldpleging en dat Barak met het zwaard er op uittrok. De liefde die Jezus had was dan ook niet te behalen voor Barak en God koos een middenweg waarbij het toegestaan was geweld te plegen om de onderdrukker om te brengen. Daarom moeten wij ons bewegen tussen het voorbeeld van Jezus en "oog om oog, tand om tand."
Plaats reactie