De mens is een zoeker

Als je een tip wil geven over een bepaald boek, dan kan dat hier in het topic "Boekentips".
Wil je uitgebreid een boek gaan bespreken open er dan een apart topic voor. Dan kun je het uitgebreid bespreken en erover in discussie gaan.
Forumregels
Als je een tip wil geven over een bepaald boek, dan kan dat hier in het topic "Boekentips".
Wil je uitgebreid een boek gaan bespreken open er dan een apart topic voor. Dan kun je het uitgebreid bespreken en erover in discussie gaan.
Gebruikersavatar
Eliyahu
Berichten: 2850
Lid geworden op: 29 jul 2014, 17:39
Man/Vrouw: M
Locatie: Judea

De mens is een zoeker

Bericht door Eliyahu »

Bs'd


De zoektocht.


Door Rabbijn Avigdor Miller.


Hoofdstuk 1 van zijn boek: "Sing You Righteous".


“God heeft de wereld gegrondvest met wijsheid.”

(Spr 3:19)


1. Er zijn geen instincten die zinloos zijn. Elk instinct, elk orgaan, is geplanned voor de behoeften van het dier of voor zijn soort. Maar de mens, het belangrijkste fenomeen in het universum, is begiftigd met een instinct wat het grootste mysterie is.

“Al het gezwoeg dient ertoe dat de mens zijn buik vult, maar zijn verlangens blijven onvervuld.” Pred 6:7

Waarom is een mens nooit tevreden, ondanks alles wat hij eet en bezit? Dit fenomeen is uniek, en wordt alleen gevonden in de mens. Geef een koe voldoende gras en water, en een plekje in de schaduw onder een boom, en dan zal het voor onbepaalde tijd tevreden en gelukkig blijven. Maar zelfs de rijkste en meest geslaagde mens zal snel rusteloos en ontevreden worden. Wat is de oorzaak van deze onrust?


2. “Zoals een prinses die het paleis verlaten heeft en een boer trouwde.” (Midrash Kuhelet Rabah, idem) Zij zit ontroostbaar in zijn primitieve hut en huilt om de lange hallen behangen met spiegels, vol met elegante bedienden, waar zij zich voorbewoog tussen muziek, wierook, en schoonheid. Maar haar man was nooit in een paleis, en heeft geen weet van zulk soort dingen. Daarom probeert hij haar te troosten met brood en vlees, en is verbaasd dat dit haar geen troost brengt. Voor hem is dit het enige wat hij nodig heeft om gelukkig te zijn. Evenzo, het lichaam probeert de ziel te troosten met met de ontoereikende troost van aardse pleziertjes. Maar de ziel wordt daardoor niet getroost, want het verlangt naar de plaats waar het vandaan kwam. En daarom vindt de mens geen verlichting van zijn verlangen, ondanks pleziertjes en bezit.


3. “De hele mensheid heeft een intens verlangen, maar ze weten niet waarnaar. Daarom is de mens genaamd: “De Zoeker”. (Mav'eh, uitspraak van Rav, Baba Kama 3b) Omdat hij niet weet wat hij zoekt, is hij in staat tot de grootste schade aan hemzelf en anderen.

“Maar de goddelozen blijven onrustig als de zee, die nooit rust kent;” Jes 57:20

De rechtvaardigen zoeken ook, maar zij zijn aangenaam bezig, omdat ze weten wat ze zoeken: “Zij gaan van kracht tot kracht; een ieder van hen zal verschijnen voor God in Sion.” Psalm 84:8

En rabbi Levi voegt daar aan toe: “De volgelingen van de bijbelgeleerden rusten niet, zelfs niet in het hiernamaals.” (Brachot 64a)


4. Een mens heeft alleen een bepaalde mate van geluk als hij bezig is. “IJdelheid brengt krankzinnigheid” (Kesubot 59b) Mensen houden zich bezig met kleine dingen om hun verlangen naar grote dingen het zwijgen op te leggen. Maar net als een hongerig persoon die op papier kauwt, is zijn honger slecht tijdelijk bevredigd. Zijn onrust steekt weer de kop op. En het zien van de maan, de horizon, de zee, of verre bergen, wekken in hem een verlangen op wat hij niet kan verklaren. Muziek kan in hem een sterk verlangen opwekken, en het maakt hem bewust van het bestaan van ongeziene verten.


5. Dit eindeloze verlangen kan verdeeld worden in vijf onderafdelingen. Alle vijf zijn aangeboren instincten in de mens.

Vijf verlangens.

1) De zoektocht voor het onbekende. De mens heeft een aangeboren verlangen om de geheimen van het universum te doorgronden. Hierbij inbegrepen is het verlangen om te reizen. Zij in het westen verlangen naar het oosten, en zij in het oosten verlangen naar het westen. Mensen reizen constant op en neer op zoek naar iets wat zij nooit vinden.

Dieren migreren voor een echte lichamelijk redenen, maar de mens doolt rond op zoek naar iets wat zijn lichamelijke behoeften overstijgt. In werkelijkheid is dit de aangeboren drang om God te zoeken. Het is een deel van elk mens. Het kan onderdrukt worden, of verkeerd gebruikt worden. (nieuwsgierigheid en het verlangen naar veraf gelegen oorden zijn verkeerde manifestaties van dit instinct)

In jongere personen die minder tijd gehad hebben om dit instinct te onderdrukken is het krachtiger.


2) Het verlangen naar glorie. Dit is geen aangeleerd verlangen, maar aangeboren, want zelfs baby's in de wieg verlangen aandacht en doen kunstjes om aplause te verkrijgen. Dieren kan geleerd worden om kunstjes te doen, en die doen het om eten te krijgen; maar het verlangen naar eer en glorie voor die eer en glorie op zich, dat is alleen in mensen, en in hun is het een zeer sterke kracht.


3) Het verlangen naar plezier. Alle mensen verlangen naar geluk. In plaats van geluk zoeken ze naar plezier, en ze verzinnen kunstmatige vormen van geluk om hun verlangen te bevredigen. Dieren zoeken ook plezier, maar hun zoektocht stopt zodra ze het gevonden hebben. Mensen verkrijgen nooit een staat van geluk die hen bevredigt, hun levens worden gewijd aan het najagen van iets wat zij nooit zullen vinden. Het feit dat plezier najagers altijd op zoek zijn bewijst dat zij niet in staat zijn om hun verlangen te bevredigen.


4) Het verlangen om bezittingen te verwerven. Alle mensen zijn van nature geneigd om dingen te verwerven, en ze hebben nooit genoeg. Hij die een honderd heeft wil er tweehonderd. Mensen gaan voorbij aan de geneugten van het leven om meer tijd te kunnen besteden aan het verkrijgen van meer. Dieren hebben een hamsterinstinct wat niet verder gaat dan wat ze nodig hebben. Een mens vergaart veel meer dan hij ooit op zal kunnen maken.


5) Het verlangen om iets te bereiken. Mensen willen instinctief iets creeëren en bereiken. De bewerker van het land, de kunstenaar, de huisvrouw, en de dichter, ze volgen allemaal dit ingeboren instinct. Vele organisaties en bewegingen zijn een uitdrukking van van deze krachtige drang. De succesvolle arts krijgt voldoening van een eenvoudige boekenkast die hij met zijn eigen handen gemaakt heeft, hoewel hij gemakkelijk een betere had kunnen kopen. Dieren hebben het creatieve instinct alleen maar voor zover als het nuttig is; de vogel bouwt zijn nest, de spin maakt zijn web, de bij zijn honingraten, de mier zijn mierenheuvel, en de bever zijn dam. Maar alleen de mens creëert alleen maar voor het doel van iets te bereiken.


6. Waarom heeft de Schepper de mens instincten gegeven die nooit bevredigd kunnen worden? Elk instinct in een dier heeft een doel en is noodzakelijk voor zijn bestaan en voortplanting. Waarom zou alleen de mens natuurlijke verlangens moeten hebben die niet alleen niet noodzakelijk zijn voor zijn bestaan, maar die zelfs een obstakel zijn voor zijn voor zijn lichamelijke gezondheid en die zijn geest verstoren? In een wereld waar elk natuurlijk fenomeen, organisch en anorganisch, doelgerichtheid en bruikbaarheid laat zien, wat is daar het doel of nut van de vijf mysterieuze verlangens voor de mensheid?


7. Kan het misschien zijn dat onze verwarring het gevolg is van het verkeerd verstaan van de werkelijke natuur van de mens en zijn werkelijke doel in het leven? Een kind die de oorsprong van honing niet kent en hoe bloemen bestoven worden die is verwonderd over de bij. Waarom is zijn lijf zo harig? Waarom steekt hij? Waarom blijft hij maar om en op de bloemen vliegen? Later leert het dat zijn harige lichaam stuifmeel overdraagt, en dat de angel de bijenkorf beschermt waar hij de honing brengt die hij de hele dag verzamelt. Zij die mensen proberen te begrijpen als een intelligent sociaal dier wiens functie de instandhouding van zijn soort is, die die zal altijd verward zijn door vragen die niet beantwoord kunnen worden. Maar wanneer we begrijpen dat de mens ook een onbekende functie heeft waarbij hij als het ware een soort honing aanmaakt in een mysterieuze schuilplaats die alleen geopenbaard is aan zijn onderbewustzijn, dan kan men beginnen met de raadsels van de natuur op te lossen.

DE MENS HEEFT EEN STERK VERLANGEN OMDAT GOD HEM TOT EEN ZOEKER GEMAAKT HEEFT.

Zijn niet aflatende ontevredenheid heeft als functie om het aan te zetten tot zoeken zonder ophouden.
Van al het gehoorde is het slotwoord: Vrees God en onderhoud Zijn geboden!
Pred 12:13