De messias van de T'NaCH

Benieuwd naar wat anderen denken en geloven? Christen of niet, bespreek het hier.
Moderators: Tin, Trajecto
Forumregels
hier
> > Lees de regels goed door! In dit subforum geldt een strikt moderatiebeleid.
Wie zich niet aan de bedoeling van het subforum houdt, mag hier niet meer posten.


Moderators: [url=https://.geloofsgesprek.nl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=81]Tin[/url], Trajecto
Mart
Berichten: 643
Lid geworden op: 10 aug 2016, 15:54
Man/Vrouw: M

Re: De messias van de T'NaCH

Bericht door Mart » 28 okt 2018, 17:16

Eliyahu schreef:
28 okt 2018, 14:43
Slechts een klein gedeelte van de mensheid is atheïst. Ongeveer de helft van de Joden in Israel is traditioneel, zo'n 15% zwaar orthodox, en een kleine minderheid anti-religieus.
Moet hier ondanks mijn enorme tijdgebrek op reageren, aangezien het een zeer verkeerd beeld geeft van hoe Joden tegenover homoflilie staan.
Allereerst noemt meer dan de helft van de Joden in Israel zich seculier en gelooft niet meer in een god (klik):
More than half of all Jews in Israel today call themselves "secular," and don't believe in G-d or any of the religious beliefs of Judaism.

Hier is de officiële lijst van het Israelisch Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze zegt op pagina 20 dat de grote meerdeheid van 67.17% niet religieus is (לא דתי). 15.43% is liberaal religieus (דתי) en slechts 15.81% is ultra-orthodox (חרדי).

Het liberale Jodendom heeft wereldwijd de traditionele interpretatie van de Levitische regels betreffende homofilie en biseksualiteit vrijwel overal losgelaten en homoseksualiteit is daar gewoon toegestaan als iets normaals. En sterker, bij de liberale Joden kan men als homoseksueel vaak ook gewoon Rabbijn worden. Men interpreteert de Levitische regels simpelweg zodanig dat ze meegaan met de maatschappij waarin men leeft. Eveneens zegt men - geheel in overeenstemming met Maimonides (de RaMBaM) - dat wetenschap voorrang heeft bij de interpretatie van een tekst. Aangezien de wetenschap aantoont dat seksuele geaardheid aangeboren is, kan men redelijkerwijs niet voor homoseksualiteit of biseksualiteit verantwoordelijk worden gesteld. Reform Judaism is veruit de grootste tak van het Judaisme in Amerika. Bejt Chajiem Chadasjiem - een synagoge bedoeld voor homofielen die graag met andere homofielen een synagoge-dienst willen beleven - bestaat al vanaf 1972 (klik).

Een kleine minderheid van 15% is charedie (orthodox). Maar zelfs onder de charediem gaan er steeds meer stemmen op tot herinterpretatie van de Levitische regelgeving betreffende homoseksualiteit. Rabbi Sjmoelej Boteach and Rabbi Zev Farber hebben zich stellig tegen het verbod op het homohuwelijk opgesteld en pleiten voor de mogelijkheid voor homoseksuelen te kunnen trouwen als ieder ander. Rabbi Sjmoelie Janklowitz verdedigt eveneens openlijk gelijke rechten voor iedereen, en expliciet noemt hij homoseksuelen. Rabbi Joseph Dweck, de leidende Rabbi voor de Spaanse en Porugese Sefardie gemeenschap hier (ik woon in Spanje) zei gewoon dat de homoseksuele revolutie en de feministische revolutie een geweldig goede zaak is voor de mensheid.

Hopelijk kunnen we ontopic verder.

Gebruikersavatar
Trajecto
Site Admin
Berichten: 11319
Lid geworden op: 03 mar 2013, 18:07
Man/Vrouw: M
Locatie: midden van het land

Re: De messias van de T'NaCH

Bericht door Trajecto » 28 okt 2018, 17:23

Dit lijkt me een mooi moment om dit topic (voorlopig) te sluiten.
Topicstarter Mart is zoals hij aankondigde enige weken niet aanwezig en als hij terug is kan hij erom verzoeken om het topic weer te openen.
Nulla aetas ad discendum sera

Gebruikersavatar
Trajecto
Site Admin
Berichten: 11319
Lid geworden op: 03 mar 2013, 18:07
Man/Vrouw: M
Locatie: midden van het land

Re: De messias van de T'NaCH

Bericht door Trajecto » 03 dec 2018, 16:50

Topic weer open.
Volgens mij is Mart toch wel weer terug!
Nulla aetas ad discendum sera

Plaats reactie