Op 19 december eindigde de biodiversiteits-top in Montreal, waar 200 landen aan deelnamen met een VN-akkoord biodiversiteit: in 2030 moet 30 procent van aarde beschermd gebied zijn.
https://www.natuur-nieuws.nl/biodiversi ... n-bedreigd
"In 2011 werden op een wereldwijde biodiversiteits-top in Aichi, Japan, 20 doelen gesteld. Deze doelen liepen in 2020 af, maar - heel veelzeggend - ze werden geen van allen behaald.
Waarom is het Biodiversiteitsverdrag belangrijk?
Volgens schattingen op basis van de Rode Lijst van Bedreigde Soorten™ van de IUCN worden momenteel een miljoen soorten met uitsterven bedreigd, maar uit modellen blijkt dat het nog niet te laat is om deze trend om te buigen. Als de soorten uitsterven, dan komt ook de mensheid in problemen, waarschuwen wetenschappers van het IPBES.
Ruim één miljoen diersoorten wereldwijd worden met uitsterven bedreigd.
Dat komt neer op zo’n 38% van het totale aantal diersoorten, een duizelingwekkend percentage.
De Rode Lijst van het International Union for Conservation of Nature (IUCN) lijkt eindeloos en wordt alleen maar langer.
Dat er zoveel bedreigde diersoorten zijn zou wel eens rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de toekomst en voor toekomstige generaties.
Ieder dier heeft immers een functie. Zo zijn insecten van essentieel belang voor bestuiving van planten (fruit en groente). Andere dieren hebben ook een geheel eigen functie in hun biotoop, en zijn op hun eigen manier van levensbelang. Sinds 1970 is de totale populatie van dieren (en planten) met 68% afgenomen".
https://netherlands.representation.ec.e ... 2-11-15_nl
De wolf is al sinds de jaren '70 een beschermde diersoort, met instemming van Nederland.
Nederland beschermt de wolf sinds 1979 door de ondertekening van de Conventie van Bern, een internationaal verdrag dat voorziet in het behoud van soorten dieren en planten.
De wolf staat sindsdien op de lijst met bedreigde diersoorten die bescherming nodig hebben. In 1992 is dat via de Habitatrichtlijn verankerd in Europese wetgeving. Nederland was destijds een van de voorvechters van deze regels. Toen de wolf vanuit Duitsland steeds dichter naar ons land kwam werd deze
door de Nederlandse overheid in 2014 toegevoegd aan lijst met beschermde binnenlandse soorten.
Dat betekent dat er niet op gejaagd mag worden.
Er zijn wel een aantal mogelijkheden om van de beschermde status af te wijken. Bijvoorbeeld vanwege aantoonbare ernstige schade aan gewassen, vee of bossen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Finland waar de wolf iets minder bescherming geniet om ook het rendier een kans te geven. Maar dit kan alleen onder zeer strikte voorwaarden en pas als alle mogelijke wolfwerende maatregelen genomen zijn. Denk hierbij aan kuddewaakhonden, ’s nachts ophokken van vee of het plaatsen van hekken.