Je verhaal vereist de aanname dat de mensen die het op schrift stelden iets anders geloofden dan dat ze opschreven.Robert Frans schreef: Gisteren, 14:53Het kan helpen om de cultuur en achtergrond van de mythe te achterhalen. Mythen staan immers nooit op zichzelf en kunnen daarom nooit helemaal op zichzelf verklaard worden. In dit geval is de mythe opgetekend tijdens de Babylonische ballingschap, net zoals veel andere Bijbelverhalen toen pas het papier vonden. Het verhaal gaat dus niet alleen over de schepping, maar vooral over de ballingschap zelf. De ballingen vroegen zich af hoe het kon gebeuren dat ze nu zo ver weg van hun vaderland waren, terwijl ze toch een verbond hadden met een liefdevolle God. Lees je in de Torah nog het idealistische verhaal van een volk dat zich samen met God een plek op het wereldtoneel vecht, nu woont ze onder vreemdelingen, is er geen tempel meer en beseft men met harde hand dat zegen en vrede niet vanzelfsprekend zijn. Men begon steeds meer te beseffen dat God niet gebonden is aan land of tempel, maar ook hier in ballingschap toch bemind kon worden. Hoe? Door de Torah al discussierend te bestuderen in de synagoge, de tempeldienst middels gebed voor het geestesoog te halen en de geboden trouw te blijven.Tiberius Claudius schreef: Gisteren, 13:50Dat zegt men vaak, ik kan het echter niet uit de Mythe halen.
Dat men kennis ergens van heeft hoeft niet te leiden tot ander gedrag.
Wat die God wilde is onduidelijk, waarom moest die boom er zijn en waarom perse in het Paradijs?
Adam en Eva leven in paradijselijke omstandigheden met God, maar plotseling zijn ze er buitengesloten en kost alles extra veel pijn en moeite. Precies dus wat de ballingschappen zelf ook in hun geloofsbeleving ervaarden. En wat vele eeuwen later nog steeds veel mensen ervaren, ook zij die niet geloven: men begint iets moois en inspirerends uit een oprecht idealisme, maar ineens valt het uit elkaar door machtszucht en ander kwaad. Van een politieke beweging tot een off grid community, het blijkt steeds weer lastig te zijn om het utopisch ideaal echt stand te laten houden. Ook de kerk zelf kent deze geschiedenis, keer op keer. Begon zij in Handelingen al niet als een idealistische commune, waar men alles met elkaar deelde, dagelijks samenkwam en men in hoog aanzien stond? Maar uiteindelijk werd de eerste leugen verteld door Ananias en Saffira (wederom een echtpaar...) en verstrooide de kerk zich over een groot gebied.
Genesis gaat dus niet alleen maar over Adam en Eva an sich. Wij zélf zijn Adam en Eva, hunkerend naar een wereld van vrede, rechtvaardigheid en schoonheid, die we zelf maar niet ten volle weten te bewerkstelligen. We zijn die paradijselijke onschuld kwijtgeraakt en hebben die vervangen voor het eigen oordeel over goed en kwaad. Van rentmeesters over de schepping werden we haar verwoesters. De hof van Eden is een krachtig beeld gebleken van de vrijheid die God ons geeft om echt te kunnen liefhebben, van de keuze die we uiteindelijk steeds maken daarin, maar ook van de hoop dat het niet zo zal blijven. De hele concrete ervaringen en omstandigheden van de ballingen resoneren op unieke wijze met die van heel de mensheid, zoals alleen verhalen dat kunnen. En zoals de ballingen uiteindelijk konden terugkeren naar hun vaderland, zo hebben wij ook de hoop eens te mogen terugkeren naar onze bestemming, ons thuis bij God.
Ik denk dat dat niet zo is en dat de schrijvers het letterlijk namen.
Dat was ook zo met wat andere over andere Goden en hun verhalen noteerden er is geen rede om aan te nemen dat ze in werkelijkheid iets anders bedoelden. En dan zouden de Bijbelse auteurs ineens heel anders zijn geweest?