Ofir is Opis aan de Tigris

Dit gedeelte is bedoeld voor bespreken van de Bijbel.
Moderatie: het moderatieteam
Forumregels
Richtlijnen subforum

Dit gedeelte is bedoeld voor het bespreken van de Bijbel.
Dit is het het subforum waar we gaan praten met de Bijbel opengeslagen.
We spreken over zaken steeds weer teruggrijpend op wat er staat in de Bijbel
en we proberen die bestuderend te doorvorsen en de bedoeling te zien en te gaan begrijpen.


(Niet de bedoeling is het dat iemand hier een soort cursus start.
Als men zoiets zou willen doen, dan dient eerst te worden overlegd met de crew.)


Moderatie: het moderatieteam
doemdenker
Berichten: 426
Lid geworden op: 03 jul 2018, 18:33
Man/Vrouw: M

Ofir is Opis aan de Tigris

Bericht door doemdenker »

Wat is goudland Ofir in 1 Koningen 9:28? Generaties zochten naar Ofir, vaker uit financieel-economische overwegingen dan vanuit Bijbelse interesse. En dus heb ik het tussen twee koppen koffie door maar even uitgezocht.

Volgens Xenofon van Athene lag Ofir aan de Tigris (in Tilstone-Beke, 1834, p. 116, noot 1). Ene William Vincent verbond Ofir in zijn boek The Commerce and Navigation of the Ancients in the Indian Ocean, aan Opis aan de Tigris (Vincent in Tilstone Beke, 1834, p. 116, noot 1). Opis werd ooit verwoest en herbouwd onder de naam Ctesiphon waarin we de naam Tzafon herkennen. Aan de overkant van de Tigris werd Seleuca gebouwd.

In de Odysseus boek 20 heet een kerel Ctesippus. Ook in dit boek werd de Gouden Wijnbeker genoemd die we natuurlijk in Jeremia 51:7 betreffende Babylon tegenkomen. In Genesis 2:1 staat dat het goud in dit land goed is. Dit was een Egyptische uitdrukking (Van der Valk, 1930, p. 85). Over deze goede kwaliteit goud lezen we in 2 Chronieken 3:5, 8 (Van der Valk, 1930, p. 85). Waar dit goud vandaan kwam, weet niemand. Maar de verwijzing naar Eden suggereert dat het goud uit de buurt van Israël zelf kwam. Het goud werd in de buurt gedolven en in Ofir gezuiverd waarna het terugging naar koning Salomo. Ophis betekent zien en slang (Van der Valk, 1930, p. 98). Misschien had de serpent die in Genesis 3 de Tuin van Eden binnensloop iets met het goud in Eden te maken? Misschien kwam hij niet alleen om Eva te misleiden maar wilde hij ook het goud hebben.

In Opis is misschien ook een Menora met 49 lampen verstopt. Deze werd in Zacharia 4:1-10 genoemd (Mock, 2003). In 1 Koningen 10:14 lezen we dat koning Salomo elk jaar 666 talenten goud ontving. Dit was wellicht ook een verwijzing naar het gebied rond Babylon waar Ofir ligt.

Volgens Tjarko Evenboer in zijn boek De Wereldwijde Vloed was Ofir misschien Brazilië. Hoe het kan dat zijn boek wel bij Weet Magazine gepromoot werd en mijn boek niet, mag Joost weten. Maar joost weet het ook niet. (http://roodgoudvanparvaim.nl/)

Literatuur

Mock, R. (2003, januari). Baghdad, the 49 Lamped Menorah, Bread Molds and the Table of Showbread: The Prophet Jeremiah and the Five Guardians of Solomon’s Temple Treasures. Part Six. Geraadpleegd van http://www.biblesearchers.com/temples/jeremiah6.shtml

Tilstone Beke, C. (1834). Origines Biblicae: or Researches in Primeval History, (Volume 1. I). London, Groot-Brittannië: Parbury, Allen & Co. Geraadpleegd van https://archive.org/details/originesbiblica00bekegoog

Valk, M. H. A. Van der. (1930). Mozes' Boeken in Egyptisch Licht. Kampen, Nederland: Kok.
Gebruikersavatar
Peter79
Berichten: 6613
Lid geworden op: 04 mar 2013, 10:46
Man/Vrouw: M

Re: Ofir is Opis aan de Tigris

Bericht door Peter79 »

Klopt de plaats Ezjon-Geber aan de Golf van Akaba volgens jou wel, of ligt dat ook ergens anders dan de consensus is?
https://m.youtube.com/watch?v=ysEc8SdDLAs
doemdenker
Berichten: 426
Lid geworden op: 03 jul 2018, 18:33
Man/Vrouw: M

Re: Ofir is Opis aan de Tigris

Bericht door doemdenker »

dat klopt denk ik wel. De Tarsis schepen waren een type schepen die voor de kust lagen. De modellen waren in Engeland gebouwd en Salomo bouwde ze met of zonder licentie. Met goud, apen en pauwen konden de schepen niet te lang onderweg zijn.